Årets matbluff – alla finalisterna
För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”.
– Jag ser priset som ett årligt tillfälle för Sveriges konsumenter att sätta ned foten och tala om vart gränsen går. Livsmedelsverket och företag anser att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör. Vi tycker att det har gått för långt, säger Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och jurymedlem i Årets matbluff, till Fri Köpenskap.
Med antipriset vill Äkta vara komma bort från att framsidan och produktens budskap säger en sak medan den finstilta texten i innehållsförteckningen ofta målar upp en annan bild.
– En del tycker nog att det är jobbigt att vi försöker röra om i grytan och inte låta livsmedelsföretagen jobba ostört. Sedan tror jag även att det finns många som uppskattar transparens. Såväl livsmedelsföretag som konsumenter.
Rekordmånga nomineringar, 162 stycken, har inkommit till Årets matbluff och från dem har juryn plockat ut fem finalister som de anser lurat sina kunder mest under 2019. En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt.
– När man marknadsför produkten som en sojaprodukt så är det nog ganska många konsumenter som förväntar sig att det rör sig om mer än två procent sojabönor. Dessutom är det nog många som blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den ständigt omdebatterade palmoljan, konstaterar Björn Bernhardson och tillägger:
– I det här fallet vore det mer rimligt om produkten hette palmvisp eller vegovisp, men dessa ingredienser skyltar man ju naturligtvis inte gärna med. Dessutom står det att den bör förvaras i kylen i max 7 grader men egentligen är den ultrapastöriserad och kan gott staplas på de vanliga butikshyllorna snarare än att stå i kylen och slösa ström.
Björn Bernhardson, Äkta vara.
En annan produkt som Äkta vara inte anser har rent mjöl i påsen är Sempers glutenfria produkt Bovete & teff-mjöl.
– Mjöl bygger på att man maler kärnor av sädesslag. I det här fallet består produkten bara av tre procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet som man inte lika gärna skyltar med så uppgår själva mjölet bara till 45 procent. Resten är olika stärkelser, förtjockningsmedel och annat, säger Björn Bernhardson.
Vinnaren i Äkta varas antipris tas fram genom en öppen omröstning bland konsumenterna på Äkta varas webbplats. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja.
Produkten är inte med bland årets finalister men har enligt Björn Bernhardson nominerats av flera konsumenter även i år.
– De har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har man däremot inte åstadkommit genom att öka mängden raps utan snarare genom att späda ut palmoljan med sheaolja som är en annan långväga fettsort, ursprungligen härstammande från Afrika, hävdar Björn Bernhardson.
Leverantörerna är besvikna över finalistplatserna.
– Det sista vi gör är att bluffa, säger Mats Tärning, medgrundare av Wellnox till Fri Köpenskap.
Läs leverantörernas svar här.
Här är alla finalisterna i Äkta varas antipris Årets matbluff 2019
Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb
Sötad med fruktkoncentrat
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.
Semper gluten free – Bovete & Teff, Mjöl
Inte bara mjöl i påsen
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.
Pågen – Brioche hamburgerbröd
Bakat utan karaktäristiska råvarorna
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.
Rå – Blåbär
Kallpressad fast värmebehandlad
Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.
Alpro – Cuisine soya vispbar
Nästan ingen soja
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått medhjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.
Foto och motiveringstexter: Äkta vara
Läs leverantörernas svar på kritiken här.