Tobaksförsäljningen: "Tjänstemän driver politiska agendor"
Ibland när man i sitt stilla, rationella sinne, trodde att en sak inte kunde bli mer bisarr, så visar det sig att det går alldeles utmärkt. Vill du hoppa direkt till det bisarra, börja från slutet, annars kommer det lite bakgrund först.
Den som har följt debatten det senaste halvåret har kunnat notera hur Folkhälsomyndigheten och många kommuner gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulen för alla butiker som vill sälja tobak lagligt. Man kan tycka vad man vill om tobaksprodukter, men nu är det så att de finns och är lagliga för vuxna människor att använda. Det finns heller inget mandat i riksdagen för ett totalförbud.
Då inträder det som sedan några år tillbaka kallas för ”tjänstemannaaktivism”. En undersökning från Örebro universitet visar att 11 procent av alla som arbetar med miljöfrågor i Sveriges kommuner är aktivister, eller som de själva väljer att kalla sig ”förändringsagenter”.
Sverige har en lång tradition, allt sedan Axel Oxenstiernas dagar, av att tjänstemän som arbetar inom stat, landsting och kommun ska vara opolitiska och plikttroget utföra det som är beslutat oavsett var de själva står på den politiska skalan. Denna mycket viktiga princip håller nu på att förändras. Under förespegling att man arbetar för en god sak har svenska tjänstemän i allt högre utsträckning börjat driva politiska agendor.
I det perspektivet är det lätt att ana att det finns två starka drivkrafter bakom kommunernas sätt att hantera ansökningar om tobaksförsäljning.
- Genom att göra processen extremt krånglig och dyrbar hoppas man att många inte ska klara av att få ett tillstånd. Då kan man på pappret visa att det nu är många färre som säljer tobak, likt i DN:s reportage från Malmö den 22 oktober. Nu finns inte Malmö stads riktlinjer för tobakstillsyn på deras hemsida, men i Stockholm ska inspektörerna ha poliseskort när de så önskar. Med tanke på polisens resurser kanske inte tobaksinspektion står högst upp på agendan.
- Många kommuner har dålig ekonomi, och under kommande år räknar 79 procent av de svenska kommunerna med försämrad ekonomi. Det är svårt att höja kommunalskatten mer, i genomsnitt betalar svensken 32,2 procent i kommunalskatt. Då återstår att skruva på andra intäktskällor, exempelvis tobakstillståndsavgift. Mellan 9 000 och 13 000 kronor i avgift för att få ett tillstånd, och därefter 5 000 till 7 000 i årlig tillsynskostnad.
Nu kommer det bisarra och det är en dom i Stockholms tingsrätt för ett tag sedan. Där fälldes en person för att under en längre tid ha sålt tobak illegalt. Straffet? Böter på 7 500 kronor, 30 dagsböter á 150 kronor. Och då ingick, vilket var det grova brottet, även böterna för olovlig alkoholförsäljning.
Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna
Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.