23948sdkhjf

Handeln rasar – regeringen vill förbjuda mer plast

"Symbolfrågor utan praktisk påverkan".

EU:s förbud mot engångsartiklar som plastbestick och plasttallrikar ska som bekant vara genomfört 2021 men nu trappas debatten upp ytterligare då regeringen tar det hela steget längre.

Nu går vi före i EU:s plastdirektiv och utreder om det är möjligt att förbjuda plastmuggar, och också om det går att förbjuda livsmedelsbehållare för engångsbruk, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till Sveriges Radio.

Som en följd av januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet har regeringen beslutat att utreda ett förbud mot plastmuggar och plastbehållare för livsmedel. Nu öppnar de alltså upp för ytterligare krig mot plasten. Orsaken är mikroplaster i naturen.

Vi vill också se om man kan reglera eller förbjuda ytterligare platsprodukter som vi oftast hittar på våra stränder, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson blir mycket irriterad när han får höra om de nya planerna. Nedskräpning av plast i naturen är en försumbar bagatell i Sverige eftersom i princip allt hamnar i återvinningen eller bränns, menar han. 

– Det här handlar inte om att göra något för miljön utan det här är symbolfrågor som inte har någon praktisk påverkan. Nedskräpning av plast i naturen är inte problemet i Sverige och förbud som dessa skapar bara ett oerhört komplext regelverk som fungerar dåligt och medför dyr kontroll och uppföljning, säger han till Fri Köpenskap.

Han nämner plastsugrören som ett exempel. Med de kommande regleringarna kring plasten har fler och fler leverantörer och butiker börjat med sugrör i aluminium istället.

– Då är frågan vad man vinner då? Förmodligen ingenting utan snarare blir det bara värre. Man måste se till att ha vettiga alternativ redo innan man fattar förhastade beslut. Om man i stället attackerar de stora frågorna som fossilförbrukning så lämnar man utrymme för kreativitet och företagsamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095