23948sdkhjf

Vem vill ha obemannade butiker?

Automatisering är framtiden. Så har det sagts. Men är det så? Det stämmer så klart på många sätt, men kanske inte för de obemannade butikerna. Visserligen görs det många spännande försök med olika tekniktunga butiksexperiment, men ännu har ingen bevisat att det är helautomatiserade butiker som kunderna vill ha.

Amazon Go är det mest kända exemplet. Den första Go-butiken öppnade 2016 och det har pratats om så många som 3 000 butiker fram till 2021. Men halvvägs dit finns det fortfarande bara 10-talet Amazon Go-butiker.

Här hemma har vi Edvin Johansson och hans obemannade Auto-mat i Ekängen norr om Linköping och den nya Lifvsbutiken i Bålsta. Båda entreprenörsföretagen har för avsikt att växa med hundratals butiker, men frågan är vad som faktiskt blir av de planerna.

I Storbritannien har Sainsbury’s precis öppnat den första matbutiken där kunderna skannar varorna med sina mobiltelefoner, och där en kombination av sensorer och kameror debiterar kunderna automatiskt när de lämnar butiken.

Mest spännande är kanske ändå ett experiment i vårt grannland. Coop Norge öppnar snart en Extra-butik som ska fungera som en vanlig butik på dagen, men när personalen går hem på kvällen tar tekniken över. Efter klockan 23 kan kunderna själva låsa upp butiken med hjälp av mobilen.

Tekniken finns, ändå är de flesta alltså kvar i startgroparna. Förmodligen för att det inte är så lätt att räkna hem och skala upp som man trott. Obemannade butiker kan säkert fylla en funktion när det saknas alternativ. Men att de kommer att ersätta de bemannade butikerna inom överskådlig framtid? Tillåt mig tvivla.

Artikeln är en del av vårt tema Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087