Tuff resa mot rätt temperatur
– Coop satsade 14 miljoner kronor på ombyggnad och energiomställning av den 1 000 kvdratmeter stora butiken i Kallhäll, pengar som absolut kommer att sparas in, säger butikschef Mats Grönberg Hallin och tillägger att nya köldmedier är en fröjd att jobba med.
Han konstaterar att den nya LED-belysningen har betytt mycket ur energisparsynpunkt och att den ger en varm känsla åt butiken.
När butiken byggdes om för ett par år sedan byttes de flesta kylarna och frysarna ut. En ny anläggning som fångar upp och återanvänder energin på annat håll i butiken, installerades i källaren. Ett par gamla frysar blev kvar och fick skjutlock liksom ett par gamla kylar fick dörrar.
– Jag är nöjd med de nya kylarna, de går som klockor. Förra sommaren när det var extremt varmt och vår aircondition inte fungerade vid något tillfälle så märktes det inte på kylarna, säger han.
– Det är bara trist att handtagen på dörrarna syns för mycket och kan lossna. Jag skulle gärna ha mer rena dörrar. Vi har ökat kyldelen av grönsaker vilket gett mindre svinn. De liggande kylarna som vi har är effektiva eftersom värmen stiger uppåt. Sedan 2017 har vi sparat cirka 90 000 kronor per år, säger Mats Grönberg Hallin.
Enligt Tord Lissel, energistrateg inom Coop, har hälften av de 240 butiker som drivs av Coop Butiker & Stormarknader naturliga köldmedel. Butikerna prioriteras nu efter behov och konverteringsmöjlighet. Han säger att arbetet med att konvertera butiker kommer att fortsätta under 2020 och att den största utmaningen är omställningen av kyl- och frysanläggningar samt att kunna få bra tillsyn och skötsel på våra egna och hyresvärdens installationer.
– Vi är idag med i Belivs där vi kan söka olika stöd för att utreda eller göra förstudier på tekniska lösningar som är befintliga eller kommande. Vi har även sökt landsbygdsstöd för att kunna få ihop ekonomin när vi bygger om kyl- och frysanläggningarna i små ortsbutiker, säger Tord Lissel.
Investeringar för energispar Koldioxidmaskiner Befintliga kylar och frysar med dörr/lock LED-belysning Värmeåtervinning Byt lampor och lysrör mot LED-belysning |
Inom Hemköp arbetar man mycket med att öka medvetenheten hos personalen.
– Det handlar om triviala saker som att stänga dörrar och släcka efter sig, men det är också viktigt att tänka på hur man lastar diskarna så att kylan stannar kvar och se till att avfrostningen går rätt till, säger Marcus Andersson, energiansvarig för Hemköps egenägda butiker.
Han berättar att cirka 40 procent av butikernas kylanläggningar är klimatneutrala och i och med F-gasförordningen görs stora investeringar i att byta ut köldmedium med hög miljöpåverkan till miljövänligare alternativ, helst till koldioxid som har lägst påverkan.
– Nu är det hårt tryck på kylteknikerna och jag är glad att vi agerade så tidigt som vi gjorde. Även Hemköps handlarägda butiker har bra koll på läget och min bedömning är att de tar förordningen på allvar. Vissa av Hemköps butiker har lyckats minska energiförbrukningen med 50 procent, säger Marcus Andersson.
Läs även: Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva
Läs även: Nätverk med livsmedelshandlare spar energi