23948sdkhjf

”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Louise Ungerth i en krönika om bäst före-datum och temperaturens betydelse för livsmedlens hållbarhet.

I tv-programmet ”Maträddarna” i höstas smakade Anne Lundberg på mat som gått ut i datum för flera månader sedan. Både bacon och filmjölk smakade bra. Vi i styrelsen för den ideella föreningen Matsvinnet har också ätit riktigt gammal mat. Smör, Bregott, olika såser, grädde, yoghurt, en Felix kyld färdigrätt ”bulgur bowl”, juice med mera. Gott! Förutom en smör- och rapsolja, den var riktigt äcklig.

Slutsatsen av dessa högst ovetenskapliga undersökningar är att maten hållit sig fräsch långt efter bäst före datum, och många av förpackningarna hade varit öppnade tidigare. Handlar det om tur? Eller handlar det om att vi inte har följt informationen på förpackningarna att förvara maten i högst +8 grader. Utan att vi har kallare, typ 4 grader i våra kylskåp.

Kallt i kylskåpet har säkert Anne Lundberg också. Hennes kylskåp ser relativt nytt ut i tv-rutan. Då är det förinställt på runt fyra grader vid leverans. Det är de allra flesta kylskåp sedan flera år tillbaka.

Temperaturen är avgörande för livsmedlens hållbarhet. Optimal temperatur är inte +8 grader för så gott som alla livsmedel, utan kallare. Om maten hålls i +4 grader i stället för +8 håller sig de flesta kylda livsmedel nästan dubbelt så länge.

Det har också många handlare förstått. Det sker stora investeringar i dörrar och lock på kyldiskar och investeras i kylanläggningar, bland annat mot bakgrund av F-gasförordningen eftersom köldmedia måste bytas ut till mer miljövänliga. De flesta handlare har lägre temperatur i sina kyldiskar i samband med investeringarna och upptäcker att de samtidigt sparar ordentligt med energi med nyare, effektivare anläggningar och att maten håller sig fräschare.

Bäst före-datum på livsmedlen kan förlängas om temperaturen sänks i hela kylkedjan till optimal förvaringstemperatur för varje kategori, och kvaliteten skulle öka. Till exempel så kan salt, nitrit och andra tillsatser minskas i till exempel charkprodukter. Något som är positivt för folkhälsan.

Med sänkt temperatur och utökat bäst före-datum kan troligen matsvinnet minska, både i butikerna och i hemmen.

Livsmedelsindustrin vill sänka temperaturen i kylkedjan, Livsmedelsverket förordar sänkt temperatur, många handlare är positiva och vi konsumenter skulle få äntligen få rätt information på förpackningarna om vilken temperatur som är bäst att förvara livsmedlen i.

Fatta beslut, hela livsmedelsbranschen, om att temperaturen i kylkedjan ska vara, låt säga, +4 grader inom tre år. Gör det bara! Go, go, go!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078