Gotlandsbageri återuppstår – i Coops regi
Det såg mörkt ut i somras för Ekelunds bageri på Gotland då de meddelade att bageriet, efter 130 år, inte kunde drivas vidare och skulle läggas ner vid årsskiftet. Men nu är bageriet räddat då det står klart att Coop Gotland, efter långa samtal under hösten, tar över varumärket.
– Nu är cirkeln sluten och den tredje ägaren till Eskelunds varumärke kommer att baka
bröden som vi gjorde på södra Murgatan i Visby på 50-talet, säger Eskelunds Hembageris ägare Håkan Jakobsson i en kommentar.
Håkan Jakobssons familj tog själva över driften för bageriet för 67 år sedan.
Eskelunds lämnar alltså över varumärke och recept till Coop och Therese Ekman från Eskelunds bageri går även hon över till Coop för att bli ansvarig för bageriets utveckling.
Totalt fem av de mest populära bröden kommer att tillverkas och dessa kommer att ha en lite högre prissättning samt vara hela, för att göra dem saftigare och hållbarare.
Coop Gotland kommer heller inte endast att sälja bröden i sina egna butiker.
– Eskelunds bröd kommer att vara tillgängligt för alla butiker och övriga kunder på Gotland, som vill köpa av oss, precis som tidigare, säger Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland.