”Inför nationellt tiggeriförbud i stället”
Högsta förvaltningsdomstolen sade under gårdagen ja till Vellinge kommuns önskan om ett tiggeriförbud. Branschorganisationen Svensk Handel välkomnar initiativet.
– Vi är positiva till tiggeriförbudet men vill snarare se ett nationellt förbud än att detta ska behöva skötas av landets 290 kommuner. Men det är ett steg i rätt riktning och kan förhoppningsvis få företrädare för riksdag och regering att förstå att de inte kan ducka längre, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel till Fri Köpenskap.
Landets livsmedelshandlare är enligt Svensk Handel starkt kritiska till tiggeri eftersom det påverkar deras verksamheter. Vissa kunder väljer andra butiker när det sitter tiggare utanför och butiken hamnar ofta i skottgluggen mellan olika politiska konflikter.
– Det finns ett massivt motstånd mot tiggeriet i handeln. Det visar samtliga av våra undersökningar, konstaterar Mats Hedenström.
I vissa fall har det gått så långt att enskilda handlare med egna initiativ försöker förhindra tiggeriet utanför butiken.
– Det är viktigt att poängtera att det inte går att lagstifta bort fattigdom. Men den fria rörligheten i EU har missbrukats och samhället har hittills misslyckats med att förbättra tillvaron för de som tigger. I EU är vi ganska unika med att tillåta tiggeri i den form vi gör.
Svensk Handel ser det som en mer rimlig lösning att hjälpa tiggare från andra EU-länder i sina hemländer.
– Det är varken rimligt eller etiskt att det ska vara ett jobb, många gånger organiserat, att åka till Sverige och sitta utanför en butik och tigga. Vi kan jobba med välgörenhetsarbete men behöver också ställa krav på andra EU-länder att ta hand om sin egen befolkning, säger Mats Hedenström.
Hur vill ni få bort det rent konkret? Tiggarna lär väl knappast sluta över en dag?
– Exakt hur de juridiska lösningarna ska se ut och vilka platser detta ska gälla får framtiden utvisa och det lär väl knappast behöva vara en omedelbart prioriterad fråga för Polisen men det är viktigt att ta det första steget och signalera att det här inte är okej.