23948sdkhjf

Byborna rättar till Coops misslyckande

60 flinka händer per dag bygger butik där Coop tvingades stänga. ”Kalkylen ser bra ut”.

Den 31 juli kastade Coop in handdukten och avvecklade butiken i Morjärv utanför Kalix på grund av dålig lönsamhet.

– Livsmedelsbutiken betyder allt för bygden. Befolkningen är åldrande och har svårt att ta sig iväg. Dessutom blir det svårt att locka till sig barnfamiljer om det inte finns en viss nivå av service i byn, säger Lars Bergström, bybo och aktiv i organisationen Hela Sverige ska leva till Fri Köpenskap.

Han tog initiativ att bilda en ekonomisk förening och nu håller byborna på att bygga om butiken. De ansluter sig till Menigos Nära dej-koncept och även om sortimentet blir lite smalare är servicegraden hög.

– Vi håller nu på att få de sista utbildningarna på plats. Det kommer till exempel att bli både post, spel och kafé. Dessutom blir butiken en bemannad servicepunkt där äldre kan få manuell hjälp med diverse kommunala ärenden, berättar Lars Bergström.

Butiken öppnar 22 november. Hur känns det?

– Det oerhört spännande och stimulerande. Fantastiskt kul att se hur 25-30 personer hjälps åt varje dag för att bygga upp butiken. Bostadsminister Peter Eriksson som bor i närheten inviger butiken och sedan kommer det var lite spännande happenings de första dagarna.

En fast anställd och två deltidare på 80 procent kommer att jobba i butiken – och den ekonomiska planen ser bra ut. Imponerande nog räknar byborna med att gå med vinst redan 2019.

– Vi har fått tillgång till alla papper från Coop och vi ser förbättringsområden som får kalkylen att gå ihop.

Den gamla oljepannan ska exempelvis bytas ut till mer ekonomisk energi och bara i logistikkedjan kommer 500 000 kronor att sparas in jämfört med tidigare.

– Sen kan det säkert bli en säljökning eftersom byborna nu själva är delägare i butiken. Det är lite roligare att handla hos sig själv, konstaterar Lars Bergström.

Lars Bergström, initiativtagare.

 

I Morjärv med omnejd finns omkring 400 hushåll men läget är fördelaktigt med trafikläge intill E10:an där både norska turister och resenärer mot Gällivare och Kiruna passerar. Framtidsutsikter finns – särskilt med nyanserade idéer kring lokala råvaror och stoltheter.

– Det finns mycket att spinna vidare på. Det produceras både grönsaker, rotfrukter och kött i trakterna. Det finns helt klart möjligheter för den som letar. 2020 blir byn till exempel ett stopp på den nya järnvägen till Kiruna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112