Fint år för ekomjölken: Upp 12 procent
Intresset för ekologisk mjölk ökade snabbt bland de svenska konsumenterna redan från början av 2000-talet. Mellan 2006 och 2011 kom däremot den kraftiga boomen, då den ekologiska mjölken stod för 12 procent av landets totala produktion.
– Därefter gick efterfrågan ned och marknaden blev mer stillastående, säger Ulf Svensson på Jordbruksverkets statistikenhet till Fri Köpenskap.
Marknaden låg ganska still fram ända fram till 2016 då invägningen av den ekologiska mjölken tog ny fart. Under 2017 ökade den ekologiska andelen med så mycket som 12 procent jämfört med föregående år.
– Totalt vägdes 414 200 ton ekologisk mjölk in, vilket alltså motsvarar 15 procent av all produktion, konstaterar Ulf Svensson.
Sommarens kraftiga torka har som bekant påverkat foderskörderna och vissa bönder har tvingats till nödslakt. Hur den utvecklingen påverkar 2018 års siffror återstår att se, men fram till juni i år har den totala mjölkproduktionen minskat med en procent.
– Det kan få effekter på längre sikt, men i vilken grad vet vi inte, säger Ulf Svensson.