23948sdkhjf

Debatt: Inför nationell pant på plastpåsar

Maria Nobel på Hemköp vill se ändringar pantlagstiftningen.

Jordens resurser förbrukas i allt snabbare takt vilket tär på ekosystemen och bidrar till klimatförändringar. För en mer hållbar utveckling krävs fler cirkulära system som ger möjlighet att återvinna material. Ett sådant system som fungerar väl idag är pantsystemet.

Plast är ett av de vanligaste material för förpackningar i dagligvarubutiker. Det är funktionellt och förlänger livslängden för många livsmedel. Plast är tyvärr även det material som har allra lägst grad av materialåtervinning samtidigt som den i stor utsträckning är tillverkad av fossil råvara. Bara en liten del av den plast som används i Sverige materialåtervinns, resten förbränns. Anledningarna är flera. Retursystemet som hanterar insamlade plastförpackningar är undermåligt, producenterna har inte haft återvinning i fokus och olika sorters plast blandas ofta i samma förpackning.

För att bidra till en mer hållbar användning av plast arbetar vi på Hemköp, tillsammans med övriga dagligvaruaktörer, för att våra plastförpackningar ska vara tillverkade av förnybar eller återvunnen råvara senast år 2030. Vi arbetar också för fler rena flöden av plast och vårt ambitiösa mål är att det redan år 2022 ska vara möjligt att återvinna plastförpackningar.

För att nå målen och lyckas med en övergång från fossil till förnybar råvara krävs ett tydligt politiskt engagemang med långsiktiga beslut och ekonomiska incitament. Utvecklingen hämmas eftersom det ofta är dyrare att satsa på grön plast och returmaterial. Trenden skulle vändas genom utökad satsning på inhemsk innovation och tillverkning av förnybar plastråvara.

På Hemköp väntar vi inte på att politiska beslut ska fattas. Vi fortsätter att satsa på fler förpackningar av förnyelsebara material, på rena plaster och fler produkter i pantsystemet. Vår koncern var bland annat först med pant på saft- och juiceflaskor och med att byta ut alla fruktpåsar av fossil plast till plast av sockerrör.

Under förra året införde Hemköp, som första dagligvarukedja, pant på plastbärkassar. Syftet är ökad återanvändning och återvinning. När påsen inte kan användas längre pantas den i butiken. Plasten återvinns och blir till nya påsar. För varje påse som säljs men inte pantas skänker Hemköp 50 öre till Naturskyddsföreningens projekt hållbara hav. Pantinitiativet, som tilldelades Årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan 2018, infördes först i liten skala men sprids under våren till fler butiker runt om i landet.

Enligt Naturvårdsverket köpte svensk handel in 832 miljoner plastbärkassar år 2017. I genomsnitt 83 påsar per person. För att den siffran ska minska och att återanvändandet av kassar på allvar ska öka uppmanar vi att plastbärkassar kommer in i pantlagstiftningen och att ett nationellt system för pant på plastbärkassar införs. Till dess hoppas vi att fler butikskedjor väljer att använda vårt koncept. För även bra idéer bör återanvändas.

Maria Nobel, hållbarhetschef Hemköp

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094