23948sdkhjf

Ekot av den obehagliga sanningen

Nils Eric Näslund om en trend som är svår att ifrågasätta.

När blir ekologiskt en hygienfaktor, frågade sig chefredaktör Maya Saksi i en ledare häromsistens. Med det menar hon, såvitt jag förstår, att ekologiskt numera är så självklart att det inte är nåt som exempelvis handelns företag borde skryta om att man supportar. Alla är väl för ekologi, eller? Alla vet väl att det är bra, låter bra och gör gott? Det finns väl ingen som tycker något annat?

Jo, det intressanta är väl faktiskt att det gör det. Eller som i varje fall anser att det inte är självklart att ekologiska produkter är vägen till himmelriket för vare sig konsumenter eller vårt arma jordklot.

Nej men, säger ni, det hör man inte så mycket talas om? Nej, det är just det. Intresset hos media är praktiskt taget noll för att förmedla kunskaper som går i motsatt riktning. De forskare och vetenskapsmän som försöker ifrågasätta – på vetenskapliga grunder – de ekologiska produkternas överlägsna existensrätt möts med en kompakt tystnad. På med locket. Shut up! Kejsaren har nya kläder. Allt annat är lögn, förtal, illvilja, inkompetens, ja rentav kompakt dumhet.

Det skrivs faktiskt ganska ofta debattartiklar och andra former av inlagor av vetenskapligt skolade personer, där man ifrågasätter de ekologiska varornas segertåg, som för det mesta sker till betydligt högre priser än de konventionella. Professor emeritus Torbjörn Fagerström vid Lunds Universitet är en av många återkommande kritiker.

Jag ska vid det här tillfället inskränka mig till ett exempel på en auktoritet, som spelar en annan trudelutt än den ekologiskt tjatiga hambosnoan. Livsmedelsverket. Välbekant myndighet ? Har väl rimligtvis som uppdrag att tala sanning?
2016 publicerade verket en rapport, där det slogs fast att ekologiskt odlade produkter varken har hälsomässiga eller produktionsmässiga fördelar framför konventionellt odlade. I analysen hade man gått igenom ett stort antal aspekter, fångat upp enskilda fördelar/nackdelar med båda metoderna, men i den slutliga summeringen kommit fram till att det vägde ganska jämnt mellan ekologiskt och konventionellt.

Så. Rätt ska väl vara rätt. Och för all del, alla får väl saliga på sin fason. Mår man bättre av att äta det som är stämplat med ”Eko” till ett högre pris, varsågod. Men kom inte och fördöm dem som agerar annorlunda, och framställ er som mer högtstående och mer upplysta. Då kan det gå för er som för Coop, som fick skämmas i Marknadsdomstolen för sin osanna reklamfilm på just detta tema.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079