23948sdkhjf

Replik: Danskt kött viktigt komplement

Christer Lundin, talesperson för Landbrug & Fødevarer i Sverige svarar i en debattartikel på kritiken som uppkommit kring City Gross importstrategi.

Med förvåning har jag noterat reaktionerna, från bland annat Elisabet Qvarford, VD Svenskt Kött, om att Citygross valt danskt kött som ett komplement till det svenska utbudet. Att kritisera en matbutikskedja istället för att lyssna på vilket behov den har är ett misstag.

I den svenska köttdebatten ställs ofta Danmark mot Sverige, som ett argument för att köpa svenskt kött. Det är en märklig ordfejd, som hon olyckligt stämmer in i. Visserligen använder danska grisuppfödare mer antibiotika totalt sett än sina kollegor i Sverige, men i ett internationellt perspektiv ligger förbrukningen på en mycket låg nivå.
Antibiotikaresistens är en ödesfråga och Världshälsoorganisationen har pekat ut några antibiotikasorter som särskilt viktiga för mänsklig hälsa. I Danmark och Sverige, har dessa i praktiken helt försvunnit från djurhållningen. Därför är det märkligt att Elisabet Qvarford medvetet nämner den totala förbrukningen när hon så väl vet att andra importländer ligger på en högre nivå både totalt sett och långt högre när det gäller särskilt viktig antibiotika.

Danmark har satsat mycket på förebyggande rådgivning från veterinärer och ett omfattande hälsostyrningssystem. Dessa åtgärder har inneburit en låg användning av antibiotika samt en bättre djuromsorg. Visserligen har inte Danmark svenska djurskyddsregler, men de ligger långt över EU:s krav.

Arbetet med att förbättra djuromsorgen har ett brett stöd från myndigheter, branschen, detaljhandeln samt djuromsorgsorganisationer i Danmark. Sedan snart ett år tillbaka finns ett djuromsorgsmärke för färskt griskött och som nu även omfattar leverpastej och korv. Genom att välja kött som uppfyller särskilda kriterier till ett något högre pris hjälper danska konsumenter att driva på utvecklingen för en bättre djuromsorg.
Ytterligare ett område hon duckar för är självförsörjningsgraden.

Fakta är att det i Sverige inte finns tillräckligt med grisar, vilket innebär att självförsörjningsgraden endast är 70 %. Därför behöver dagligvaruhandel och grossister importera kött för att ha möjlighet att möta konsumenternas efterfrågan, vilket Citygross är ett exempel på.

Danska leverantörer har nått framgång över hela världen genom att möte de behov som finns i USA, Kina för att bara nämna några marknader. Ett tips till Svenskt Kött är att lyssna på kundernas behov istället för att kritisera en matbutikskedja som inte bara väljer svenskt kött.

Christer Lundin
Talesperson Landbrug & Fødevarer i Sverige

Artikeln är en del av vårt tema Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094