Tjänster och service räddar lanthandlare
Utöver dagligvaror erbjuder Bingsjö lanthandel en mängd tjänster och service.
– Det är nödvändigt för att det ska gå att bo på landsbygden, säger handlaren Anna-Maria Liss.
Bingsjö, ”mitt i skogen” i Rättviks finnmark på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland, är kanske mest känd för spelmansstämman. I juli varje år lockar den tusentals musikentusiaster till byn där Anna-Maria Liss och kollegan Kristina Walters-Gustavsson är lanthandlare.
Butiken, inrymd i ett hus som byggdes 1983 av Rättviks kommun, har drivits i olika konstellationer och företagsformer. Nu är den franchise inom Axfoods Handlar’n-profil, och Anna-Maria Liss är inte helt nöjd.
– De har slutat att leverera många varor som vi vill ha, till exempel vissa kryddor och andra dagliga basvaror. Nu är det närmast ett kiosksortiment, men det ska visst bli ändring på det, säger hon.
Bingsjö lanthandel är även ombud för Apoteket, Systembolaget och Svenska spel. Kunder erbjuds också service som catering, hemlagade smörgåstårtor och lunchlådor. Italienska korvar, som tillverkas i trakten av en inflyttad man med italienskt påbrå, är en kanske lite oväntad specialitet.
På beställning fixar lanthandeln även sådant som snöskottning och gräsklippning. Sommartid går det att köpa jord och gödsel, och året runt kan kunder tanka bensin och diesel i en obemannad station utanför butiksbyggnaden.
– Ett tag städade vi också åt kunder, men det hinner vi inte längre. Tidigare var vi tre som arbetade i butiken vintertid, nu är vi bara två, förklarar Anna-Maria Liss.
Sedan något år går det däremot att vända sig till Bingsjö lanthandel för att få hjälp med bokföring, bokslut och deklarationer.
– Vi har till och med ett litet bibliotek, som är en filial till det kommunala biblioteket i Rättvik, förklarar Anna-Maria Liss.
Hon beskriver lanthandeln i Bingsjö som något av traktens samlingspunkt.
– Det är här man träffar folk och pratar. Nuförtiden går man ju inte hem till varandra och hälsar på som tidigare.
Däremot finns inga planer på att följa andra lanthandlares exempel och öppna kafé.
– Det skulle kräva mer personal. Men vi har ställt ut bord och stolar i butiken för att kunderna ska kunna slå sig ner och fika, berättar Anna-Maria Liss.
I fjol fick Bingsjö lanthandel 170 000 kronor i statligt driftstöd.
– Det är viktiga pengar för oss, och stödet bidrar till att verksamheten går runt.
Anna-Maria Liss ser ändå befolkningsutvecklingen som den viktigaste framtidsfrågan.
– Här står många hus i byarna tomma vintertid. Fler året runt-boende behövs, och för att det ska kunna gå att bo på landsbygden är butiken och annan service nödvändig.
Anna-Maria Liss tycker att såväl Rättviks kommun som länsstyrelsen i Dalarna och staten på senare tid har fått upp ögonen för glesbygdsbutikernas betydelse.
– Vi hoppas också att den nya lanthandlarföreningen, som startats här i Dalarna tillsammans med föreningen Lokal mat, kan bidra till utveckling, erfarenhetsutbyte och kontakt med lokala grossister.
Bingsjö lanthandel Läge: Glesbygd, som myndigheter bedömt vara särskilt utsatt och sårbar, i Rättviks kommun i Dalarna. |