Höga ingångslöner kan stå i vägen för nya jobb
I en färsk rapport från HUI Research som studerat sysselsättningseffekterna av ingångslöner i detaljhandeln framgår det att nivån på ingångslönerna kan förhindra uppkomsten av nya jobb.
Enligt studien ökade lägstalönerna inom detaljhandeln med 49 procent realt (inflationen borträknad) under perioden 2000-2015, medan motsvarande lön för den representativa arbetaren (medianlönen) ökade med 36,5 procent under samma period. Samtidigt visar studien att lönerna är mycket sammanpressade och att cirka två tredjedelar av alla arbetstagare har en lön som ligger inom tio procent från någon av de avtalade lägstalönerna.
Studien visar också att de förhandlade lönerna inte ger hela bilden då unga och tillfälligt anställda i mycket större utsträckning jobbar på obekväma arbetstider och att om detta räknas in i lönerna så är den genomsnittliga timlönen i princip konstant från 26 års ålder.
I rapporten hävdas också, till skillnad från tidigare rapporter ,att arbetsgivaravgiftssänkningen 2007 kan ha lett till fler anställningar då dessa kan ha underskattat sysselsättningseffekten av sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga eftersom företagen använt sig av sänkningen även för attanställa äldre arbetstagare.