Svensk handel vill se större polisnärvaro i oroliga områden
– Stökiga områden behöver en kontinerlig närvaro av polis, både för medborgarnas och handlarnas bästa. Och idag är det oerhört många brott som utgår just från Järva, som därmed borde vara prioriterat område, det säger Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel.
Handlarna i Husby har stängt igen två gånger under senaste året i protest mot hot och våld.
Igår var det dags för handlarna i Spånga att göra det samma.
– Gårdagens aktion var det inte bara handlarnas, utan del av en folkprotest där de boende tillsammans protesterar. I Husby var handlarfokuset tydligare.
I Spånga kräver boende och handlare mer action från fastighetsägarnas sida.
– I en del områden driver fastighetsägarna trygghetsfrågorna hårdare. I andra kommer man in utifrån utan samma känsla för området, konstaterar Per Geijer.
Numera finns ett antal kameror finns på plats i Husby. Boende och handlare och Spånga vill också ha.
– Kameror kan inte lösa allt, så klart. Men de kan vara en kugge i stort maskineri, säger Per Geijer och fortsätter:
– Det som krävs är ständig och naturlig närvaro av ”ordning”. Det räcker inte med en närvaro där ett område bara prioriteras när det händer något, i utryckning. Ordningen ska finnas på plats även när allt är bra. Det gäller oavsett vilket centrum vi talat om.
”Ordningshållning” kan, enligt Per Geijer, också omfatta vaktbolag.
– Det tar lite emot. Grundstrukturen i trygghet och säkerhet ska polisen stå för, det har jag sagt länge. Men vi vet att polisen inte klarar av sitt huvuduppdrag, räcker inte till för grundläggande huvuduppgifterna. Medborgarna upplever att polisen inte hinner med.
Då kommer ordningsvakterna in i bilden.
– De måste också bli en naturlig och accepterad del i området, i nära dialog med polisen. Vi vet också att ordningsvakterna kommer att bli utsatta för provokationer. I somliga områden får de stryk direkt, då har de sällan något mer att ta till. Det är här polisen behövs, när det går på tok, konstaterar Per Geijer.
Det är hedervärt att stå upp för tryggheten. Men det kan få konsekvenser för den enskilde.
– Den handlare som tar ställning i sitt område mot stök och brott, kan också drabbas själv av de som vill ställa till. Det kan kosta på att ta fighten. Nu måste politikerna lyssna, säger Per Geijer.
Läs även fler artiklar om protesten här:
”Nu känns det väldigt otryggt”
”Snart finns inga butiker kvar”