Danskt köttsubstitut får storlansering
Orkla-ägda Naturlis veganska köttfärs, som likt amerikanska föregångare ska smaka som kött, lanseras i alla Dansk supermarkeds 600 butiker. "En världssensation", menar en dansk vegetarisk förening.
Genom att använda vete och soja för struktur och proteininnehåll, rödbeta för en röd köttfärg, kokosolja för fett samt en blandning av mandlar, tomat och karljohansvamp för att smaka mer "köttigt", ska den veganska färsen därmed likna animaliska originalet.
Därtill tillkommer flera olika tillsatser som ska hålla färsen stabil.
Enligt Dansk Vegetarisk Forenings generalsekreterare, Rune-Christoffer Dragsdahl, är produkten enligt dem den första att kombinera samma användningsområde som konventionell köttfärs samtidigt som den ligger i ungefär samma prisklass (25 danska kronor för 400 gram) som köttet.
– Det är i våra ögon en världssensation, säger han till Politiken.
Produkten är redan schemalagd för en lansering i alla Dansk supermarkeds 600 livsmedelsbutiker – inom kedjorna Netto, Bilka och Føtex – i början av januari. Där kommer produkten att ligga i samma kyldiskar som den animaliska köttfärsen, då man ser att kundernas inköpsmönster utgår från köttet.
Enligt Politiken är Naturlis mål att sälja 300 ton av produkten under nästa år, med ett långsiktigt mål om att ta 5 procent av den danska marknaden för köttfärs.