Hyvling av timmar ger dålig stämning i butiken
Enligt Handelsanställdas förbund vill arbetsgivaren skära bort 9 000 arbetstimmar per år i butiken, vilket motsvarar kring fem heltidstjänster. 28 av de 65 anställda har fått erbjudande om att skriva på ett nytt anställningskontrakt med upp till 16 timmar kortare veckoarbetstid än det som gäller nu.
– Jag kommer att tacka nej, berättar Andreas Sjöberg, ordförande i det lokala butiksfacket.
För hans egen del handlar det om fyra timmar per vecka som arbetsgivaren vill ”hyvla” bort, som det brukar kallas.
– I dag arbetar jag 24 timmar i veckan i kassalinjen, och jag har ingen direkt bra ekonomi. Så jag har i stället bestämt mig för att försöka hitta ett nytt jobb, säger Andreas Sjöberg.
Ingela Fors, ombudsman på avdelning 16 inom Handelsanställdas förbund i Linköping, har varit med och förhandlat mot City Gross. Hon ser hyvling av arbetstimmar som ett sätt för arbetsgivaren att ”gå runt” lagen om anställningsskydd LAS).
– Anställda får ett omplaceringserbjudande, och den som tackar nej blir uppsagd, säger hon.
För en handelsanställd kan några få timmar kortare arbetstid per vecka medföra stora konsekvenser för den personliga ekonomin. Det påverkar även sådant som försäkringar, pensioner och rätten till a-kasseersättning.
Ingela Fors säger att det också finns en rent mänsklig aspekt av hyvlingen.
– Alla, oavsett om de drabbas själva eller inte, är otroligt ledsna, upprörda och förtvivlade. En anställd som arbetat länge sa till mig: ’Vi behandlas som boskap, det är som om vi saknar själ och hjärta’.
Andra vittnar om uppgivenhet och dålig stämning i butiken.
– Folk mår väldigt dåligt. Vi är inte bara arbetskamrater utan nästan som en familj med mammor, systrar och bröder. Därför finns också en stark solidaritetskänsla med dem som drabbas, säger Andreas Sjöberg.
Robert Olsson, HR-chef på familjeägda Bergendahls som driver City Gross-butikerna, bekräftar inte fackets uppgifter om att nedskärningarna motsvarar 9 000 arbetade timmar per år. Enligt honom finns heller ”ingen konflikt i egentlig mening”.
– Vi har agerat helt enligt regelverket, säger han.
Olsson vill inte gå in på om butiken i Norrköping är lönsam eller inte.
– Vi kommunicerar aldrig lönsamhet i enskilda butiker. Men det har egentligen ingen betydelse om det är plus eller minus. Vi behöver dra ner på personalkostnaderna, effektivisera och jobba rationellare för att kunna betala investeringar och satsa framåt.
Uppsägningar eller hyvling jämför Robert Olsson med att ”välja mellan pest och kolera”.
– Ska några få ta smällen eller ska man dela på bördorna? frågar han retoriskt och betonar att Bergendahls är långtifrån enda företaget som använt hyvling av timmar i samband med omorganisationer.
– Våra konkurrenter i branschen gör samma sak, säger han.
Läs även: "Hyvlingen - en het stridsfråga i handeln"
FAKTA: DETTA ÄR HYVLING Hyvling medför att en anställd som i samband med en omorganisation tackar nej till ett skäligt erbjudande om att bli omplacerad med färre timmar kan bli uppsagd. Då gäller inte lagen om anställningsskydds (LAS) regler om turordningsregler, uppsägningstid och uppsägningslön. Inom handeln har facket (Handelsanställdas förbund) och arbetsgivarna (KFO och Svensk Handel) kommit överens om att den som får färre timmar vid hyvling ska få en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden. Inom kooperationen säger avtalet också att arbetsgivaren vid omorganisationer i första hand ska se över möjligheten att öka antalet timmar, vilket exempelvis kan ske genom att vissa tjänster helt tas bort. Arbetsgivaren och facket ska också i kooperationens bemanningsplanering, som görs varje år, kontrollera om det finns ett permanent behov av fler timmar. Finns mycket mertid kan det vara ett tecken på att exempelvis deltidsanställda bör få erbjudande om att få gå upp i arbetstid. Källor: Handelsnytt, KFO, Regeringen och Svensk Handel. |