23948sdkhjf

”Hyvlingen” – en het
 stridsfråga i handeln

Enligt facket ökar hyvlingen i butikerna - 
fel, hävdar arbetsgivarorganisationerna.

Arbetsdomstolen slog i fjol fast att ett erbjudande om en fortsatt anställning med färre arbetstimmar inte är samma sak som en uppsägning. Domstolen var oense, men majoriteten av ledamöterna ansåg att det rörde sig om ett erbjudande om nytt arbete.

Rätten kom också fram till att de anställda godkänt villkoren; att de skrivit på de nya kontrakten ”under protest” förändrade inget i sak.

Målet gällde ”hyvling” av arbetstimmar på Coop Forum Marieberg i Örebro, och nu – nästan ett år efteråt – säger chefsförhandlaren Magnus Lindström på arbetsgivarorganisationen KFO att det var nödvändigt att göra något åt butikens ekonomi.

– Den hade gått med röda siffror i kring 25 år, säger chefsförhandlaren som gör tydligt att han inte gillar uttrycket ”hyvling”.

– Det handlar om människor, och man hyvlar inte människor. Saken gäller omreglering av anställningsvillkor i samband med omorganisationer, säger han.

Magnus Lindström säger att detta alltid förekommit inom konsumentkooperationen, som är KFO:s uppdragsgivare.

Ny lag kan stoppa hyvling

  • Regeringen tillsatte i våras en utredning om hållbart arbetsliv. Utredaren ska bland annat se över hur anställningstryggheten kan stärkas när arbetsgivaren vill minska antalet timmar på anställningskontraktet. 
    I regeringens pressmeddelande talas om ”stopp för så kallad hyvling”.

– Hos oss har det inte ökat i omfattning efter domen. Vi har kanske i snitt ett par, tre fall per år som går till centrala förhandlingar. Men vi har inte haft några tvister i Arbetsdomstolen efter domen.

Tomas Undin, förhandlingschef på arbetsgivareorganisationen Svensk Handel, ser inga belägg för att hyvlingen ökar. Han hänvisar till statistik som visar att över tid har 80 procent av de anställda oförändrad arbetstid medan tio procent har längre och tio procent kortare.

– Statistiken bygger på verkliga anställningsavtal, och Handelsanställdas förbund har tillgång till samma siffror, säger han.

Handelsanställdas Linda Palmetzhofer har motsatt uppfattning och hävdar att hyvlingen blir allt vanligare.

– Våra ombudsmän runtom i landet vittnar om att förhandlingar om uppsägningar på grund av arbetsbrist nästan inte förekommer längre. När de kallas till förhandlingar är det nästan alltid om organisationsförändringar.

Linda Palmetzhofer anser att hyvlingen visar att det finns en lucka i lagen om anställningsskydd, som bör täppas till.

– Hela 30 procent i handeln är extra visstidsanställda, vilket är en otrygg anställningsform. Men hyvlingen innebär att också att dem som har en tillsvidareanställning inte längre känner sig trygga.

Palmetzhofer säger att hon känner en oerhörd frustration över alla som drabbas av hyvlingen

– Hela världen kan ju rasa ihop för den enskilde som ju får bära hela kostnaden för den vinning arbetsgivaren gör, säger hon.

Både Svensk Handel och KFO pekar på att sådant som långa öppettider och ojämna kundflöden under dagen kan vara orsaker till att arbetsgivare vill omorganisera och dra ner på arbetstimmar.

– Lönsamheten i många av branschens företag är också jättedålig. Ingen drar ner för att det är roligt utan för att marginalerna är dåliga, säger Tomas Undin.

Läs även: "Hyvling av timmar ger dålig stämning i butiken"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125