Nu kommer ny äggmärkning
På fredag den 13 oktober, äggets dag, införs den nya "rosa checken", en märkning för ägg som lever upp till den hårt satta branschstandarden för livsmedelssäkerhet. Den nya lanseringen kommer att uppmärksammas med aktiviteter både i butiker och i sociala medier.
Salomellafrihet har länge varit ett signum för svenska ägg men då allt fler utländska aktörer nu också erbjuder salmonellafria ägg behöver den svenska äggbranschen särskilja sig ytterligare.
– Salmonellafriheten naggas i kanten på marknaden. Vi behöver skapa nya mervärden och då är livsmedelssäkerhet ett starkt argument, säger Axel Lagerfelt till tidningen ATL.
Arbetet med en gemensam standard där alla delar av produktionen är med har pågått sedan början av 2016 och idag har alla packerier som är med i Svenska Äggs packeriråd certifierat sig vilket omfattar ungefär 85 procent av den svenska äggmarknaden.
– Alla ägg ska vara stöpta i samma form, säger Axel Lagerfelt, till ATL.