Krav vill tillåta nitrit
Krav skickar ut ett förslag om att tillåta nitrit i Krav-märkta charkuteriprodukter, på remiss till livsmedelsaktörer och medlemmar. Krav hävdar att detta skulle kunna ge möjlighet för fler grisar att beta och böka i marken och därmed skulle det bli ett större utbud av Krav-produkter för konsumenten. Producenten skulle kunna få ut ett högre pris för charkprodukter med Krav-märkt köttråvara, och därmed kunna marknadsföra mervärdet i produktionen av Krav-märkt gris också vid försäljningen av charkprodukter.
Det förekommer EU-ekologiska charkprodukter med Krav-märkt köttråvara, men de kan inte Krav-märkas eftersom de innehåller nitrit.
Remissförslaget gäller tillsatserna natriumnitrit, kaliumnitrat och natriumaskorbat och om de bör tillåtas i Krav-märkta produkter. Halterna av natriumnitrit och kaliumnitrat föreslås vara samma som i EU-förordningen för ekologisk produktion, vilket är ungefär hälften av vad som används i konventionella charkprodukter.
Nitrit tillsätts i charkprodukter då ämnet förhindrar botulism, förbättrar hållbarheten och ger charkprodukterna dess rosa färg. Idag tillåts inte nitrit eller nitrat i Krav-märkta charkprodukter av försiktighetsskäl eftersom dessa ämnen befaras vara skadliga för hälsan.