Svenskt Kött inför smakspråk
Vad smakar lammsteken, fläskkotletterna och oxfilén? Hur ska smaken beskrivas? Svensk Kött driver ett projekt för ta fram ett gemensamt smakspråk.
– I dag är språket fattigt på ord som objektivt beskriver smaken. Inte sällan används i stället jättegott eller rentav skitgott, och det säger ingenting, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, till Land Lantbruk och Skogsbruk.
Systembolaget med sina beskrivningar av drycker är en föregångare på området, enligt henne.
Svenskt Kött ska börja med att gå igenom grisens alla styckdelar. Samtidigt görs en förstudie på nöt- och lammkött.
Kartläggningen görs i samarbete med Tala Smak, som arbetar för att utveckla ett smakspråk för alla slags råvaror och som kan talas av konsumenter, handlare, kockar och producenter.
– Arbetet är långsiktigt och jag hoppas på ett gott samarbete med handeln, säger Elisabet Qvarford.