Mindre bekämpningsmedel i svensk frukt och grönt
Svenska frukter och grönsaker innehåller mindre rester av bekämpningsmedel än frukt och grönt från andra länder. Det visar en undersökning av Livsmedelsverket.
Förra året analyserades totalt 1 922 livsmedel i jakten på 514 specifika ämnen. Bland de undersökta varorna fanns frukt, bär, grönsaker, spannmål, barnmat, juice, oljor, konserverad mat, smör och ägg.
Bara 25 prov, en dryg procent av de undersökta varorna, överskred de EU-gemensamma gränsvärdena. Enligt Livsmedelsverket innehåller svenskodlade grönsaker mindre rester av bekämpningsmedel än motsvarande produkter från andra länder.
– Det är glädjande att trenden från tidigare år håller i sig. Målet är naturligtvis att det överhuvdtaget inte ska finnas halter över gränsvärden i maten, säger Petra Fohgelberg, toxikolog och statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.