Import räddning undan ansjovisbrist
Det blir ingen ansjovisbrist till jul, försäkrar den största tillverkaren. Importerad skarpsill blir räddningen.
– Eftersom det har varit brist de senaste säsongerna förberedde vi oss i år genom att tidigt ta kontakt med andra leverantörer, säger Cecilia Franck, presschef vid Orkla Foods som äger ansjovistillverkaren Abba.
Tidigare har företaget förlitat sig på skarpsill från Skagerrak, men detta har nu kompletterats med importerad skarpsill från Storbritannien.
Förra året började företaget också tillverka en ersättningsprodukt som görs på vanlig sill som lagts i ansjovisspad. Att dessa burkar fortfarande finns ute i handeln har fått många att befara brist på äkta ansjovis även i år, eftersom burkarna är märkta med en etikett där det står att företaget på grund av hårt väder och liten fisk inte har tillräckligt med råvara till ansjovis.
Gastronomen Edward Blom uppmärksammade nyligen detta i sociala medier och fick många bekymrade reaktioner från sina följare. "Skarpsill är en absolut nödvändighet för de flesta svenskars julglädje", kommenterar Edward Blom i ett mejl till TT.
– Han ska inte misströsta, säger Cecilia Franck.
– Den absoluta merparten vi säljer i dag är äkta ansjovis och det ska inte vara något problem att få tag i den.
TT
Fakta: Skarpsill
Runt Sverige finns skarpsill i Kattegatt, Skagerrak och Östersjön, där den går upp i Bottenviken.
Den lever i stim, som nattetid söker sig upp mot ytan och på dagtid finns närmare botten.
Skarpsill lever på hopp- och hinnkräftor och små fisklarver.
En stor del av den skarpsill som fångas i svenska vatten används till fiskmjöl.
På latin heter skarpsill Sprattus sprattus.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten (Hav)