23948sdkhjf

Frysta ingångslöner Svensk Handels främsta krav

Frysta ingångslöner, lokalt förankrade lönerevisioner med medarbetarinflytande och ett modernt partihandelsavtal. Det är de tre viktigaste kraven från Svensk Handel när årets lönerörelse drar igång.
Den sista mars löper kollektivavtalen ut. Nu positionerar sig parterna inför de förestående förhandlingarna. Vid en välbesökt presskonferens på onsdagen presenterade Svensk Handel, som företräder Sveriges handelsföretag i arbetsgivarfrågor, sina krav i avtalsrörelsen.

– Handeln befinner sig i en brytningstid. Vi behöver ett avtal som ger förutsättningar för konkurrenskraftiga företag, fastslog Karin Johansson, vd på Svensk Handel, som presenterade organisationens krav tillsammans med förhandlingschefen Matthias Dahl, vid onsdagens presskonferens.

Karin Johansson målade upp en bild av en bransch under starkt förändringstryck. Digitaliseringen har lett till stora omställningskrav. I dag konkurrerar svenska handelsföretag inte bara med varandra utan också med e-handelsföretag som Alibaba i Kina och Amazon i USA. Den globala konkurrensen har gett konsumenterna stora fördelar, men för handelsföretagen har resultatet blivit kraftigt fallande vinstnivåer och en stark press, konstaterade Karin Johansson.

Lönsamheten för företagen har hackat neråt under en följd av år. Dagligvaruhandeln har klarat sig bäst, men för sällanköpshandeln är det betydligt tuffare.

– För närvarande går tre handelsföretag om dagen i konkurs, påpekade Karin Johansson.

Svensk Handel sluter upp bakom tanken på industriavtalet, som innebär att den konkurrensutsatta industrin sätter nivåerna för löneutrymmet. Organisationen föredrar också ett treårigt avtal, som de anser ger bästa förutsättningar för företagen att arbeta långsiktigt.

Svensk Handels enskilt viktigaste krav är frysta ingångslöner.

– Sverige är i större behov av nya jobb än någonsin tidigare. Förra året kom det 160 000 asylsökande till Sverige. Merparten av dem har med den svenska arbetsmarknadens mått låga kvalifikationer.Det är viktigt att ge förutsättningar för dem att komma in på arbetsmarknaden, sa Karin Johansson.

Tidigare under dagen hade Svensk Handels motpart Handelsanställdas förbund presenterat ett krav på en löneökning om 750 kronor för alla handelsanställda. Det skulle innebära en löneökning på 3,8 procent för en nyanställd 19-åring utan tidigare arbetslivserfarenhet.

– Att genom höjda ingångslöner ytterligare höja trösklarna för att komma in på arbetsmarknad vore mycket olyckligt, sa Karin Johansson.

– Speciellt som vi redan har den lägsta andelen inträdesjobb i hela EU.

Svensk Handel lyfter som exempel fram ingångslönen för en nyanställd 19-åring utan tidigare erfarenhet. Här ligger månadslönen i dag på 19 739 kronor.

– Jag vågar säga att det är en bra lön för en oerfaren 19-åring, sa Karin Johansson.

Svensk Handels andra krav gäller lönebildningen. Här förespråkar man en modell där löneutrymmet fördelas lokalt efter kriterier som fastställts gemensamt av arbetsgivare och fackklubb. Det skulle ge förutsättningar för att premiera ambitiösa medarbetare och öka lönespridningen. Dagens små löneskillnader mellan å ena sidan nyanställda och å andra sidan erfarna medarbetare gör att personalomsättningen blir besvärande stor på många företag, menar Svensk Handel.

– Det måste vara möjligt att premiera bra medarbetare, framhöll förhandlingschefen Matthias Dahl.

Det tredje område som Svensk Handel lyfter fram är partihandelsavtalet.

– Partihandelsavtalet är i grunden konstruerat på 30-talet och har inte uppdaterats sedan 50-talet. Det säger sig själv att det är helt omodernt. I dag beställer vi varor på nätet kvällar och helger och förväntar oss leverans inom 24 timmar, sa Matthias Dahl.

Lagren behöver kunna vara öppna dygnet runt. Vissa företag lägger nu därför sina lager i Polen och Tyskland och transporterar varorna på lastbil till Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.517