Matbutiker ska spara energi
Energimyndighetens projekt BeLivs, Beställargrupp för livsmedelslokaler, som syftar till att få ner energianvändningen i matbutiker får ytterligare medel.
BeLivs Innovationskluster, som samlar forskare, butiker och tillverkare av kylutrustning, får 5 miljoner kronor för att fortsätta jobba flera år framåt.
– I det fortsatta arbetet ser vi fram emot att fler kommer samverka med oss, säger Pontus Cerin , handläggare på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
– Vi är jätteglada för stödet. Många butiker, restauranger och kök i Sverige har genomfört åtgärder för att öka energieffektivisering för energi, men det finns mycket att göra framöver, säger Ulla Lindberg , expert på livsmedelskyla på SP och koordinator av BeLivs-nätverket.
Konkreta åtgärder som dörrar och lock på kyldiskar i kombination med andra åtgärder som rör kylsystem, värmeåtervinning och bättre underhåll kan spara mycket energi.
– Inom BeLivs studerar vi nya lösningar och utvärderar hur effektiva de kan vara. För butikerna har försäljningen högsta prioritet och energieffektiviseringen får inte påverka kundernas köpbeteende, säger Ulla Lindberg.
Minskade 75 procent
I pressmeddelandet lyfts ett lyckat projekt fram. Det har genomförts i Ica:s City livsmedelsbutik i Knalleland i Borås. Där har den gamla mejeriavdelningen med öppna kyldiskar byggts om. Tack vare detta har energianvändningen för mejeriavdelningen minskat med 75 procent.
Sedan december 2011 drivs BeLivs, Beställargrupp för livsmedelslokaler. Det är ett flerårigt projekt där en rad olika företag i livsmedelsbranschen deltar. Alla är välkomna att ge förslag och komma in med projekt som knyter an till BeLivs Innovationskluster. Bakom satsningen står Energimyndigheten tillsammans med branschen. Syftet är att minska energianvändningen i landets butiker och livsmedelslokaler samt att öka beställarkompetensen för branschen.
/dagenshandel.se Dagmar Forne