23948sdkhjf

Hållbart fiske gör skillnad i haven

Sedan märkningen av hållbart fångad fisk, MSC-certifieringen, kom har medvetandet hos konsumenterna om hållbart fångad fisk ökat kraftigt. Fler än 70 procent av svenska konsumenter vill att livsmedelsaffärerna erbjuder hållbart fångade fiskar och skaldjur. Och nu kommer rapporter om att hållbart fiske gör skillnad.
Miljöorganisationen bakom MSC-märkningen, Marine Stewardship Council, uppger att bland annat bestånden av sill i Nordsjön vuxit med 15 procent sedan fisket certifierades. Bestånden av hoki utanför Nya Zeeland har fördubblats och antalet sjöfåglar som fastnar i näten har minskat med 90 procent. MSC har även haft betydelse för hajar, som hotats i samband med fiske av tonfisk på Fiji. Genom att yrkesfiskarna har förbättrat sina fångstredskap och avstår från fiske på djupt vatten klarar sig fler hajar från att bli oönskad bifångst.

– Rapporten visar att konsumenternas val av MSC-märkta produkter har stor betydelse. De MSC-certifierade bestånden blir livskraftiga, vi får bättre kontroll och förvaltning av yrkesfisken samtidigt som oönskad bifångst och hot mot särskilda arter minskar, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Skandinavien och Östersjöområdet i ett pressmeddelande.

Konsumenttrycket gör skillnad. Under förra året kom för första gången MSC-märkt tonfisk ut i butik, och även MSC-märkt hummer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063