23948sdkhjf

Akrylamid har minskat i mat

Halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid har sjunkit i vissa barnmatsprodukter och pommes frites, enligt Livsmedelsverket.
Några svenska livsmedelstillverkare har lyckats få ned halterna av akrylamid i sina produkter, konstaterar Livsmedelsverket efter sin senaste mätning.

– Några produkter har betydligt lägre halter jämfört med förra mätningen. Det är bra för konsumenterna och vi hoppas att de positiva exempel vi ser sporrar fler företag att arbeta för att få ner halterna, säger Petra Fohgelberg vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets mätningar av akrylamid i mat har pågått sedan 2002. För i år omfattar mätningen 88 prover. När det gäller pommes frites och vissa barnmatsprodukter har några företag lyckats sänka halterna. En uppföljning kommer att göras 2015.

I dag finns i EU inget gränsvärde för akrylamid i mat, däremot ett så kallat indikativt värde som används av medlemsländerna för att sänka halterna av akrylamid i mat. Ett framtida gränsvärde för akrylamid kan bli aktuellt.

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt då vissa livsmedel som potatischips, pommes frites, bröd, kaffebönor, kex och kakor upphettas till hög temperatur. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer, skriver Livsmedelsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064