Liten effekt på svensk fågel trots höjd beredskap
Den höjda beredskapen mot det senaste utbrottet av fågelinfluensa får liten, om ens någon effekt på svenska fågelbesättningar. Årstiden gör att de flesta fjäderfän redan flyttat in för vintern.
– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Det kan inte uteslutas att den nu aktuella fågelinfluensan sprids med vilda fåglar, varför risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu måste betraktas som förhöjd, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket till Atl.
Enligt svenska fågeluppfödare påverkar den ökade säkerhetsnivån på fjäderfäbesättningar inte den svenska matfågel- eller äggproduktionen. Det eftersom minst 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige inte har utegående höns.
– Vi har ju en hög beredskap sedan en lång tid tillbaka och en hög biosäkerhet. Däremot välkomnar vi Jordbruksverkets beslut. Det är ett sätt att förebygga och minska risken om det är så att det är vilda fåglar som spridit smittan, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.
Dessutom är de uppfödare som har ekologisk produktion i färd med att ta in utegående höns för vintern. Enligt regler om ekologisk produktion ska dessa fåglar kunna gå ute under vår, sommar och höst men då det redan är i slutet av november så har många redan plockat in sina besättningar för året.