23948sdkhjf

Hans ostar är värda en mässa

När Thomas Berglund var 25 år, och nyutbildad civilekonom med jobb på bank i Schweiz, fick han ta över Almnäs gård. Där tillverkas ost av gruyèrtyp på mjölk från 400 egna kor.

När den här artikeln skrivs sitter han som ostdomare på World Cheese Awards i Birmingham, där 2 500 ostar deltar.–  När jag tittar tillbaka och inser alla fel man kan begå på en gård önskar jag att jag hade varit 35 i stället för 25 när jag tog över.På Almnäs gård har det tillverkats ost sedan urminnes tider. Det nuvarande ysterier byggdes 2008 och är det fjärde i gårdens historia. Där tillverkas Wrångebäcksost, som är från 1889 och Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke. Andra ostar är Almnäs tegel, som har en logotyp med avtryck av barnfötter, och Anno 1225. Den senare är kopplad till gårdens upprinnelse och är gjord på medeltida vis, i en flätad korg. Du ska delta i den ekologiska mässan Biofach i Nürnberg, vad förväntar du dig av det?–  Jag förväntar mig framför allt att få lite fler kundkontakter ute i Europa för vi vill öka vår export. Av de tusentals ton ost som äts i Europa kanske jag kan få sälja fem.Hur ser konkurrensen ut? I exem-pelvis Frankrike har man flera hundra sorters ost?–  Jag har till min stora förvåning upptäckt att det på kontinenten finns utrymme för våra ostar från Norden. I Frankrike är gruyère, eller comté som den kan kallas där, den mest sålda osten. De är intresserade av mina varianter för de är annorlunda och de ser mina ostar som exotiska. Tittar man på Frankrike så är det inte en stor marknad men jag har ju inte obegränsat med ost att leverera heller. Du vill inte leverera till dagligvarukedjorna, varför vill du inte det?–  Jag levererar lite till NK Livs, men om jag skulle skriva ett kontrakt med Ica så skulle jag bli väldigt beroende. Har man bara en kund så har man väldigt lite att säga till om och har man varit där så vill man inte dit igen.Vad blir nästa steg i osttillverkningen?–  Nästa steg när det gäller ost brukar ta väldigt lång tid för osten måste lagras i två år innan man kan se resultatet. Ibland kan man känna tidigare att det här blir nog bra. Vi experimenterar hela tiden med nya ostar, men det som ligger närmast är att vi vill expandera, vi har förberett utrymme för det.Camilla MyrstenThomas BerglundAKTUELL Vd för Almnäs bruk.FÖDD 1962.BOR På Almnäs gård från 1200-talet.FAMILJ Hustru och dotter.BAKGRUND Civilekonom, började jobba på bank i Schweiz men fick ta över gården vid 25 års ålder.FRITID Jakt, fiske, läser allt.VILL ÄTA MIDDAG MED Stjärnkocken Mattias Dahlgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067