Hallå...Maria Forshufvud, vd på Svenskt Kött
– Om jag utgår från siffrorna 2011 så ser vi en svag ökning om vi tittar totalt på alla köttslag och på konsumtionen i hela Sverige. Men siffrorna kan vara ganska snåriga för Livsmedelsverket har en statistik och SCB en annan men vi håller på att reda ut det.Vilket köttslag ökar och vilket minskar?– Vi kan se att nöt minskar något och att lamm ökar. Tittar man på griskött så ligger det helt still på en nivå som är plus minus noll.Varför minskar nöt?– Det har nog med priset att göra och det har ökat den senaste tiden. Det brukar påverka. Men det är alltid flera olika faktorer som påverkar konsumtionenVarför köper vi mer lammkött?– Tittar man på lamm så kan det vara så att konsumenterna håller på att upptäcka lammkött men det har ökat från en ganska låg nivå. Många tänker på det ekologiska och närhetsprincipen så det spelar förstås in. Senaste tiden har det skrivits mycket om fusk med fläskfilé som sålts som oxfilé, hur påverkar det konsumtionen?– Det har handlat om ett rent lurendrejeri och det påverkar förstås tilltron till kött och andra livsmedel. Då är det viktigt för oss att lyfta fram värdet med svenskt kött, som kontrolleras väldigt noga.Camilla Myrsten