23948sdkhjf

”Sirapslimpa kan bli nästa trend”

Catharina Bennetoft, ny talesperson för Brödinstitutet, tycket att det ska vara glädje och lust med bröd och vill att vi ska lära oss prata bröd som vi pratar vin.

–  Vinkännare frågar sig inte vad det ska vara för vin till maten utan vad det ska vara för mat till vinet. Jag tycker att man ska fråga sig vad det ska vara för mat till brödet, säger Catarina Bennetoft.Via mejl fick hon nys om jobbet och ringde direkt och sade ”jag tar det”. Nu väntar en tuff match där brödskivorna ska hävda sig i en tid när många minskar eller kanske helt slopar kolhydraterna.–  Det blir ganska snedvridet när vissa dieter får så stort utrymme i medierna, säger hon och understryker att det är viktigt att bemöta tyckande med vetenskap.Två skivor bröd om dagen äter normalsvensken, men Catarina Bennetoft tycker att det är för lite. Hon vill att vi äter 6–8 skivor om dagen, precis som Socialstyrelsen rekommenderade på 1970-talet.Hon ser sig som en typisk småstadsmänniska. Bor i Katrineholm med daglig pendling till Stockholm. Hemma i Katrineholm deltar hon i föreningsliv och är medlem i Ladys Circle och Matmaffian, som är en vänförening för matskribenter. Föreningslivet ger henne möjlighet att lära känna nya människor som hon annars inte skulle få kontakt med. Vad behöver svensken lära sig om bröd?–  Vi behöver lära oss att det är hälsosamt. Det visar Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten, som görs vart tionde år. Den visar att vi får i oss för lite fibrer och fullkorn.Socialstyrelsens brödkampanj fick stort genomslag. Hur lyder dagens budskap?–  Det är svårt att slå den kampanjen, men jag tror fortfarande på det budskapet. Jag vill rikta information till unga människor, för de behöver lära sig att äta bra. Vad tycker du om brödutbudet i svenska butiker?–  Vi har ett enormt utbud av industribakat bröd. Det finns alla varianter och bröd är väldigt kulturellt betingat i Sverige. Vad vore en midsommar utan kavring till sillen eller en jul utan knäckemacka med skinka.Vad får vi se för brödtrender fram-över?–  Jag tycker mig se en sirapslimpetrend. Det är unikt för oss i Sverige att ha socker i brödet. Jag tror att prickigkorvmackan kan bli inne, men jag har inget belägg för det.Camilla MyrstenAKTUELL ny talesperson för BrödinstitutetBAKGRUND hushållslärare, Journalist på Allt om mat och den danska tidningen Spis bedre.FÖDD 1964BOR i villa i KatrineholmFAMILJ man, två barn och tre jakthundar.FRITID hundliv, golf, skidåkning och vännerVILL ÄTA MIDDAG MED Nelson Mandela

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11