23948sdkhjf

Martin Lundell: Svenska mataffärer bäst i världen

Bröd är hett. De senaste åren har det varit stort fokus på surdegsbröd och stenugnsbakat bröd. Unga män i storstäder använder sina kunskaper om bröd som ett attribut för att de är moderna och medvetna män.

Intresset för bröd är dock bredare än så. Tv-programmet Hela Sverige bakar slår tittarrekord på Sjuan.Brödintresset i Sverige är ingen slump. Vi har spjutspetskompetensen genom Svenska bagarlandslaget, som kom fyra i VM, och därmed blev bäst i Europa. Dessutom är brödutbudet i svenska dagligvarubutiker i världstopp. Vårt avlånga land med skiftande klimat har under tidigare århundraden tvingat bageribranschen att utveckla olika baktekniker och olika bröd i olika delar av landet, något vi i dag kan vara tacksamma för.Konsumenten uppskattar brödutbudet i svenska mataffärer och runtom i landets konditorier. Brödkonsumtionen har enligt Jordbruksverket haft en kraftig ökning under lång tid. Det är bra ur klimat- och hälsoaspekt eftersom bröd är det mest klimatsmarta processade livsmedlet som finns, med en miljöbelastning på samma nivå som morötter enligt Sik, Institutet för livsmedel och bioteknik.Livsmedelverkets nyligen publicerade matvaneundersökning, Riksmaten, visar att vi äter för lite fibrer och fullkorn. Samma studie visar att vi får i oss den största delen av fibrer, fullkorn, viktiga vitaminer och mineraler – som järn – genom att äta bröd. Bröd är alltså inte bara en viktig kategori för handeln, tack vare den höga lönsamheten. Den är dessutom av yttersta vikt för konsument¬erna. Därför känns det bra att svenska butiker är bäst i världen i just denna kategori.Martin Lundell,vd, Sveriges bagare & konditorer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063