Christina Möller: Kokboken ger oss inspiration
Så vad gör vi med alla kokböcker som vi köper? Har dem till prydnad i hyllan eller som present? Nej, snarare är de inspiration till vardag och fest, alla böckerna har många illustrationer. Sverige är känt för både bra och vackra matböcker. Man kan också konstatera att kvinnor skriver mest om vardagsmaten, om nyttig mat och om mat för barn plus köksträdgårdens fröjder. Män skriver mer om drycker, om viltmat och matlagning på mästerkocksnivå. Men i år är det de kända tv-namnen som märks mest – genom maten bjuder personligheterna på sig själva. Tyvärr är det inte alltid så lyckat när programledare som kan dansa och prata gör recept; det märks att den professionella kunskapen saknas. Många kokböcker tar också upp vad maten gör med oss. Lchf, low carb, high fat – få kolhydrater och mycket fett – överväger stort. Nyttan av den dieten är omdiskuterad. Men om den vegetariska maten finns i år bara fem böcker.Effekten av matboksutgivningen som den ser ut i år är alltså att den stillar bokköparnas oro, inte att vi lagar mer och bättre mat. Man är ängslig över sin vikt, sin och familjens hälsa. Men detta motsägs av att det aldrig tidigare har kommit så många böcker om söta bakverk som nu. Socker och grädde flödar och marsipanen står som spön i formarna. Tårtor, cupcakes och makroner verkar bli vår tvivelaktiga tröst.Christina Möller,matdebattör och f d provkökschef för Coop.