23948sdkhjf

Han vill få oss att få pippi på svensk kyckling

Mamman, som var kallskänka, förbjöd honom att bli kock. Yrket var för tufft tyckte hon. Ändå är det som en duktig matlagare Urban Kvarnefält blivit känd.

Efter att Urban ”Ubbe” Kvarnefält under förra säsongen var med i TV4-programmet Sveriges mästerkock går telefonen varm med olika uppdrag som han får värja sig från för att få plats med den andra viktiga biten i livet, fritidsledare för ungdomar med funktionshinder.–  Jag vill aldrig släppa den delen för det är enda som gör att jag kan se hur vanligt folk har det.Det var hans söner som anmälde honom till tävlingen. Totalt var det 3 500 personer som fick visa upp sina kokkonsten inför en jury bestående av stjärnkockarna Markus Aujalay, Leif Mannerström och Per Morberg. Fjorton fick tävla vidare i programmet och Ubbe Kvarnefält höll sig kvar i tävlingen till de fyra sista deltagarna. Ändå har inte framgången stigit honom åt huvudet och han tackar nej många uppdrag.–  Jag är snart 60 år och jag behöver inte tacka ja till eventbolag som vill att jag ska stå och röra i Knorrs såser, eller att vara med i Fångarna på fortet. Men när Svensk Fågel frågade honom om han ville bli deras ansikte utåt tackade han ja direkt.–  Jag blev väldigt stolt när de frågade mig, på pappas sida finns det mycket bönder i släkten. Jag vill öka kycklingätandet i Sverige. Här äter vi 16 kilo kyckling per person och år, i USA äter de dubbelt så mycket.Tuffaste utmaningen när det gäller att öka kycklingätandet är vardagsstressen. Svenskarna tycker att det tar för lång tid att stycka en kyckling i fyra delar och köra den i ugnen.Vad ska du göra åt Svensk Fågel?–  Jag ska tala för den svenska kycklingen på film och i kampanjer. Jag vill visa att kyckling är bra vardagsmiddag och att man kan lägga den på grillen.Hur vet man att man äter en kvalitetskyckling?–  Det känner man på själva stunsen och man känner också att produkten inte har transporterats så långt. Svensk kyckling innehåller inte så mycket vatten som den importerade. Men man får inte översteka den för då blir den torr.Vilken del föredrar du på kycklingen?–  Jag föredrar kycklinglårfilén. Ibland benar jag ur den och ibland kör jag den hel i exempelvis en gryta.Camilla MyrstenUrban KvarnefältAktuell: Svensk Fågels nya ansikte utåt.Bakgrund: Kommer från en matlagande släkt, utbildad byggnadsingenjör. Chef på fritidsgård, känd från Sveriges mästerkock i TV4.Född: 1955.Bor: Södermalm i Stockholm.Familj: Fru och tre vuxna barn.Fritid: Cykling, fiske och sommarstugan i Finland.Vill äta middag med: Tennislegenden Mats Wilander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078