23948sdkhjf

Han har sin egen värld av Glass

Änligen september och Riccardo Boggian har tid för intervju. Köerna har slingrat sig långt utanför glassbutiken hela sommaren han kan räkna hem en ökning på ytterligare 15 procent. Så har det varit de senaste åren.

Visst är han en temperamentsfull italienare men bakom framgången ligger en noggrann affärsplan. Italiensk glass, stod det på en gåtfull skylt mitt i den halländska åkern, för några år sedan. Det var första steget i planen. Nu hittar alla dit och World of Riccardo säljer 35 000 liter glass om året.– Glasstillverkning är som organisk kemi och i italien skapar man glass i laboratorium, som kallas laboratorio di gelati, säger han och berättar om hur viktigt det är att sockermolekylerna kommer i kontakt med övriga molekyler på rätt sätt.Är det för mycket socker fryser inte glassen och för mycket grädde gör den hård. Grundsmeten får stå och koka i en 180 liters tank i åtta timmar varje natt enligt det hemliga receptet. Sedan är det dags för smaksättning. Med vanilj från Madagascar, hasselnötter från Italien och svenska bär. Hur ska du hantera nästa sommars anstormning?– Jag planerar att anställa mer folk. Idag har jag mellan åtta och tio personer timmanställda. Jag bygger ut så att en maskin till får plats. Idag har vi tvåskift men det kan utökas i juli. Det är tufft att ta sig hit och man måste köra trång grusväg. Varför tror du att det ändå kommer så mycket folk?– Jag har granskat statistik och vet att svenskar gillar glass. Jag vet också att folk känner skillnad på glass och glass. Sedan är det miljön här med naturreservatet som gör att folk kommer.Har du planer på att sälja glass i dagligvaruhandeln?– Nej, det har jag inte men det kan bli aktuellt att utöka till andra städer. Många har frågat om jag vill jobba med franchising men det är jag inte intresserad av. Hur påverkas försäljningen av vädret?– När det är regnigt och blåsigt säljer man ingen glass. Men är det sol så går det bra även om det är kallt. Det är därför hösten kan vara så bra.Titta solen, säger han glatt och pekar mot himlen, när vi skiljs åt. Han ska snart köra sin glassbuss, som han fyller med nygjord glass till Halmstad och parkera mitt i stan. Glassen blir aldrig äldre än fyra dagar.Camilla MyrstenMÖTETRiccardo Boggian

Aktuell: glassentreprenör i Halmstad.

Bor: på 1800-talsgården Möllegård utanför Halmstad, intill glassfabriken.

Född: 1962

Bakgrund: kommer från Venedig och är utbildad till civilingenjör och

glassmästare. Arbetat som fabrikschef i tio år för brittiskt

gummiföretag.

Familj: frun Sylvie, hund, katt och får

Intressen: gården, Mick Jagger och roddsport, som han tävlar i.

Vill äta middag med: Helmut SchmidtCamilla MyrstenBildtext: Höst är glasstårtetid hos Riccardo Boggian som är civilingenjör från Venedig. Han har skapat ett glassparadis och ser glasstillverkning som organisk kemi där de rätta molekylerna ska möta varandra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.051