23948sdkhjf

Christina Möller: Svenska säsonger är unika

På sommaren har vi tid att äta med varandra, och det gör vi också, vi umgås lättare och oftare än annars.

Men hur ser det ut i butikerna? All heder åt de sommararbetande

skolungdomarna – men deras varukunskap brister alldeles för ofta.

Nyligen frågade jag efter krusbär och den unga försäljaren hade aldrig

hört talas om detta bär.

Värdet i detta gemensamma ätande ligger ändå till stor del i att vi

talar om maten, att vi vet vad vi äter, varifrån det kommer, dess

historia. Men det verkar som allt färre förstår att mat är något annat

än att bli mätt.

Kanske beror detta delvis på det enorma utbudet som saknar

årstidsbegränsning: stenhårda plommon från Spanien, inte användbara på

grund av sin brist på smak; hallon från Frankrike, vackra men smaklösa

(när vi har så fina svenska!), blåbär från USA, jättestora men utan

smak.


Vi har svenska bär, och kan få från närliggande trakter om bären tryter i de svenska markerna och trädgårdarna.

Orsaken till butikernas smaklösa och varaktiga importfrukt och bär är

förstås bekvämligheten och kostnaden för inköparna: leverans av stora

kvantiteter med nödvändig alltför lång hållbarhet.

Men Sverige har fyra årstider – dessa ska märkas i det vi handlar för

att äta. Släpärter i tre underbara juliveckor, makrill på sommaren,

jordgubbar i juni, färskpotatis från friland först till midsommar,

kräftorna som måste förenas med augustis krondill, lamm på våren,

apelsiner på vintern.Christina Möller, fd provkökschef

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069