Christina Möller: Svenska säsonger är unika
På sommaren har vi tid att äta med varandra, och det gör vi också, vi umgås lättare och oftare än annars.
Men hur ser det ut i butikerna? All heder åt de sommararbetande
Nyligen frågade jag efter krusbär och den unga försäljaren hade aldrig
hört talas om detta bär.
Värdet i detta gemensamma ätande ligger ändå till stor del i att vi
talar om maten, att vi vet vad vi äter, varifrån det kommer, dess
historia. Men det verkar som allt färre förstår att mat är något annat
än att bli mätt.
Kanske beror detta delvis på det enorma utbudet som saknar
årstidsbegränsning: stenhårda plommon från Spanien, inte användbara på
grund av sin brist på smak; hallon från Frankrike, vackra men smaklösa
(när vi har så fina svenska!), blåbär från USA, jättestora men utan
smak.
Vi har svenska bär, och kan få från närliggande trakter om bären tryter i de svenska markerna och trädgårdarna.
förstås bekvämligheten och kostnaden för inköparna: leverans av stora
kvantiteter med nödvändig alltför lång hållbarhet.
Men Sverige har fyra årstider – dessa ska märkas i det vi handlar för
att äta. Släpärter i tre underbara juliveckor, makrill på sommaren,
jordgubbar i juni, färskpotatis från friland först till midsommar,
kräftorna som måste förenas med augustis krondill, lamm på våren,
apelsiner på vintern.Christina Möller, fd provkökschef