Vill påverka så lite som möjligt
Fysikern och programmeraren Johan Lindeborg hade aldrig tidigare drivit butik när han för tre och ett halvt år sedan öppnade Hermans Ekohandel, häromåret namnbytt till Eat Ekoaffären.– Jag har alltid varit intresserad av mat, men det fanns inget bra alternativ för oss som vill ha den ekologiska maten samlad i en och samma butik. Tyskland och Holland ligger långt framme vad gäller sådana här butiker, men i Sverige fanns inget liknande.Tillsammans med ett par vänner, mycket kunniga i ämnena mat och miljö, startade han butiken som han nu driver och äger tillsammans med sin fru.Av sortimentet är 99,9 procent ekologiskt certifierat, Kravmärkt, EU-ekologiskt eller Demeter-märkt. – Det var ett jättejobb att sätta sortimentet, men nu har vi skapat en mix som kunderna efterfrågar. Vi tar förstås mycket från svenska leverantörer, men när det inte finns måste vi gå utomlands, ofta Tyskland, förklarar Johan Lindeborg.Butiken har öppet sju dagar i veckan, måndag till fredag klockan 7.45–20, lördagar 10–19 och söndagar 11–18 och nio personer finns på lönelistan. Prognosen är att sälja för 7,5 miljoner kronor under 2012, vilket skulle innebära en knapp dubblering jämfört med det första året butiken var öppen.– Jag önskar att vi låg vid ett stråk där många fler människor passerar. Jag hoppas kunna öppna ytterligare en butik, gärna i en större lokal vid Fridhemsplan eller Östermalmstorg, så att vi kan dra nytta av stordriftsfördelar. Men vi närmar oss ett nollresultat och uthållighet är det viktigaste i den här branschen.Vilken typ av kunder har ni?– Våra kunder är de som handlar för miljöns skull, de som handlar för sin egen hälsas skull och som inte vill ha tillsatser eller besprutad mat samt de som handlar av båda dessa anledningar, alltså både av miljö- och hälsoskäl. Vill man jaga priser går man till Lidl, inte hit.Men varför är det bättre att köpa tyska ekologiska grönsaker än närodlade konventionella?– Om man fortsätter köpa närodlat sätts ingen press på att producenterna ska lägga om till ekologiskt. När vi tar ekologiska tomater från Tyskland visar vi att det är det vi vill ha, säger Johan Lindeborg.Kajsa SöderbergMötetJohan LindeborgAktuell: driver Eat Ekoaffären på Tegnérgatan i Stockholm.Bakgrund: fysiker, programmerare, it-arkitekt Eniro.Född: 1972.Familj: fru och tre barn.Bor: bromma.Intressen: mat, fotboll, konst, fotografi.Vill äta middag med: någon som är hungrig.