Jan Börjesson: Bäst före ger ökat matsvinn
Det kastas mat för miljardbelopp och värst är hushållen, men även butikerna bidrar med stora svinnbelopp, enligt Naturvårdsverket. Uppemot tio procent av livsmedelsföretagens försäljning uppges vara svinn från hushåll, butiker, industri och restauranger.Ett stort problem tycks vara brödet, som ratas av konsumenterna om bakdagen är mer än två dagar gammal. Det hjälper inte att butikerna konsekvent placerar det äldsta brödet längst fram. Konsumenterna letar alltid fram det senast bakade brödet. Men svinnet omfattar även andra färskvaror som frukt och grönt, charkprodukter. Största svinnkällan står alltså hushållen för och butikerna har betydligt lägre svinn. Butiker försöker lösa problemet genom olika åtgärder. Att sänka priset kraftigt på färskvaror med kort datum är ett sätt. Ett annat kan vara att begränsa beställningarna med risk för alltför snabbt slutsålda varor. Men självfallet är huvudorsaken till all slängd mat datummärkningen. Konsumenterna förstår inte skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag. Det gäller både i de egna kylskåpen och i butikerna. Industrin som är rädd för att deras produkter ska betraktas som undermåliga redovisar bäst före med god marginal. Om konsumenterna väljer att jämställa begreppet sista förbrukningsdag med bäst före, hamnar varan därför ofelbart i sophinken.Jan Börjesson,
Fri Köpenskap och Fast Food.