23948sdkhjf

Agneta Dreber: Hälsa inte bara att äta rätt

Utbudet av mat och dryck i Sverige har aldrig varit så stort och varierande som idag. Det har heller aldrig varit säkrare - och godare att äta. Maten är dessutom billig och man har till följd av världshandel och teknisk utveckling tillgång till frukt och grönt även under den kallaste och mörkaste tiden i Sverige.

Agneta Dreber

avgående vd för Livsmedels-företagen. LiMaten tillskrivs ändå problem. Ett sådant är den ökande fetman ochövervikten. Och visst är detta ett gigantiskt folkhälsoproblem i storadelar av världen som ger upphov till sjuklighet och för tidig död. Idagsläget är nästan varannan man och drygt var tredje kvinna iSverige överviktig eller fet. Misstaget som görs är att man tror attdet är maten i sig som kan orsaka övervikt och fetma - när det isjälva verket handlar om ätande och levnadsvanor. Livsmedelsföretagenhar visat stor lyhördhet och tagit fram en mängd produkter med smalareprofil för att underlätta för människor att välja hälsosamt. Tillsyvende och sist ligger ändå ansvaret för vad som stoppas i munnen hosden enskilda vuxna människan.Men fixeringen vid hälsa får inte ta överhanden! Enligt minuppfattning handlar mat om njutning, upplevelse och välbefinnande. Detär ingen slump att välbefinnande finns med iVärldshälsoorganisationens definition av ordet hälsa. Så jag tyckeratt vi inte bara ska mäta folkhälsa i medellivslängd och att lägga årtill livet - utan istället mer om hur vi lägger liv till åren.Efter tio roliga, intressanta och lärorika år på Li är det dags attdra vidare - så jag säger tack för mig!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094