Öppnade gårdsbutik för närproducerat
– Kriterierna var att det skulle vara kul att tillverka och att detskulle gå att sälja, berättar Anna Ranebo.Så började sylt- och marmeladtillverkningen, det som gett Anna Raneborenommé långt utanför gården – som är makens föräldrahem i den lillabyn som för övrigt är Värmdös äldsta bevarade.– I början var det förstås i liten skala, men jag jobbade hela tidenmed att ta hand om bär som andra inte ville ha. Det visade sig att detvar många som hade överskott av bär och min frys fylldes snabbt upp.När barnen var små gick hon upp vid fyra på morgonen och kokade sylttill åtta och sedan kunde hon med gott samvete åka till badstranden.Verksamheten växte och snart var det inte bara utanför konditoriet påDjurö hon sålde, Skansens marknader blev hennes försäljningsarena ochytterligare en handfull återförsäljare tog in hennes sylt. Silver imathantverk 2010 för svartvinbärsmarmeladen och brons 2009 förlingonsylten är viktiga milstolpar.– Om tillverkningen handlar mycket om kontaktnät av bra odlare,handlar försäljning om det personliga bemötandet. Får jag bara kontaktmed en kund kan jag sälja in många nya smaker som kunden inte testattidigare.I flera år närde Anna Ranebo drömmen om en egen gårdsbutik och efterjul bestämde hon sig för att våga satsa. Den lilla drängstugan pågården, som var ett belamrat förråd, genomgick på senvintern i år enförvandling och nu står här en gårdsbutik fylld med produkter frånlokala odlare och mathantverkare på Värmdö.– Genom mitt engagemang som ordförande i hushållningsgillet ochsekreterare i Värmdö LRF har jag bra koll på vilka tillverkare somfinns och jag tar in alla som hjälper mig att skapa ett bra sortiment.Inte bara mina egna produkter som sylt, marmelad, saft, vinäger, utanäven honung från min mans tillverkning, knäckebröd från Siggesta gårdoch när den tiden kommer tomater, persilja och blommor från Oxön,potatis, majs och äppelmust från Kalvandö gård. Bland annat.Hur marknadsför du dig?– Genom Facebook där jag har en egen sida, genom lokalpress och minaegenhändigt tillverkade skyltar. Jag tycker om att göra fint och skapalockande säljande miljöer.Hur stor var uppslutningen första öppningsdagen?– Det har aldrig varit så många bilar på Nora gård kan jag säga. Detvar folk hela dagen och som extra bonus bjöd jag på kaffe och fika,men det kan jag ju inte fortsätta med varje dag.Hur skapar du nya produkter?– Råvarorna kommer ju till mig och får jag 830 blommor på fläderbuskenblir det citronmarmelad med flädersmak.Kajsa SöderbergMötetAnna RaneboAktuell: öppnat gårdsbutiken på Nora gård, VärmdöFödd: 1961Bor: på Nora gårdFamilj: man och tre barnBakgrund: språkvetare, magisterexamina i engelska och finska, kokat ochsålt sylt i 20 årIntressen: ”mitt arbete, läsning, resor”Vill äta middag med: landsbygdsminister Eskil Erlandsson