Hallå...Per Holt, på Smaklökens kryddor
– Det var en slump och det började när vi besökte en marknad i Rättvik och kom till ett stånd där de sålde kryddor. När vi såg hur billigt det var började vi räkna fam och tillbaka och på den vägen är det. Sedan hör det till saken att jag alltid har varit väldigt förtjust i kryddad mat.Ni importerar kryddor från Egypten, Indien och Kina, besöker ni länderna?– Ja vi har åkt till alla länderna både före och efter köp.I Norge säljer ni bra, varför går det så bra där?– Vi tillverkar tre burkar åt en kedja där och de säljer bra vilket innebär att det blir sådana enorma kvantiteter. Nu är vi dessutom inne på en kedja till.Vilka kedjor är det?– Det kan jag inte säga för de vill inte att det ska komma ut. Men de är i samma klass som Ica.Säljer ni mycket till gränshandeln?– Dit säljer vi kryddor och det sköter vi helt själva det är för att vi ska se vad som går bra där.När ska ni bli stora i Sverige?– Vi startade företaget för ungefär 10 år sedan och de sista åren har vi ökat mer och mer. Det handlar om 30-40 procent per år.Skiljer sig kryddsmaken åt mellan norrmän och svenskar?– Det kan jag inte säga det är ungefär likadant i båda länderna. Men vad man kan konstatera är att norrmännen gillar gräslök, det är jättestort där. Det går extremt där och vi levererar åtta helpallar dit var tredje vecka.Ni som driver företaget har samma efternamn är ni syskon?– Nej, det kan man tro men det är jag som är pappan. Sedan fixar min dotter reklamen och min son driver själva företaget.Camilla Myrsten