23948sdkhjf

Han ger oss en smak av Skåne

Han växte upp mitt i den värsta mathajpen på 1980-talet, vilket inspirerade honom att välja kockyrket och även att forska kring  matens kulturella betydelse, något som resulterat i boken Den gastronomiska revolutionen.

–  Jag är intresserad av hur mat skapar mening och varför vi äter som vi gör, säger Håkan Jönsson.På senare år har han funderat över betydelsen av att det numera är män som står för en stor del av matlagningen i hemmen. Har de stora kedjorna verkligen tagit till sig den kunskapen i sina affärsplaner?–  Skillnaden är att män är nördar inom olika områden, och nu har vi fått matnördar som funderar på procenten kakao i chokladen och bönorna som kaffet är gjort på. Kvinnor är mer inriktade på hälsa och omsorg, att det är bra mat för barnen.Hans andra stora projekt är Smaka på Skåne, som är en del av Skånes livsmedelsakademi med tillverkare och butiker från landskapet som medlemmar.–  Det är viktigt att tydliggöra ursprunget, att återvinna kunskapen om hur maten blir till och att hitta den unika kvaliteten hos en produkt.Håkan Jönsson refererar gärna till vin där odlare kan lyfta fram olika druvsorter och han menar att samma omsorg borde finnas inom mattillverkningen, där han främst värnar om det småskaliga, det unika och hantverksmässiga.Hittills är det 25 butiker som anslutit sig till Smaka på Skåne, och fler är på väg in. De gör egna inköp från lokala tillverkare och kan som exempel samla allt lokalt och småskaligt på ett och samma utrymme i butiken för att få största uppmärksamhet.Nästan alla butiker tillhör Ica, därutöver finns några småbutiker. Det är svårt att få kedjedrivna butiker att ansluta sig, det verkar som om de har svårt att få in lokala initiativ i sina system, menar Håkan Jönsson.Hur har matproducenterna i Skåne anpassat sig till butikernas krav?–  Det har gått bra. Men många vill fortsatt vara småskaliga och kan därför få svårt att klara ökade volymkrav från butikerna.Finns det någon förebild för att kunna lösa det problemet?–  I Frankrike finns en modell med hantverksmässig tillverkning i större skala, det borde kunna fungera även i Sverige. I Skåne finns stora gods som är små internationellt och kunde bli bra på tillverkning inom olika nischer.Håkan Jönsson lockades av 1980-talets ökade intresse för mat till att bli kock och senare matetnologisk forskare. Åke RosengrenMÖTETHåkan JönssonAktuell: Leder arbetet med Smaka på Skåne.Bakgrund: Kock, författare till Den gastronomiska revolutionen, studerat och forskat om matens kulturella betydelse.Född: 1971, uppväxt i Lund.Bor: Lägenhet i Malmö.Familj: hustru och tre barn.Favoritmat: Husmanskost.Fritid: Fritidsstället på Österlen.Vill äta middag med: Förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062