Hälsopåståenden om mat föll
Totalt 222 hälsopåståenden har godkänts för livsmedel och kosttillskott inom EU men över 2 000 hälsopåståenden om ämnen i livsmedel klarade inte kontrollen och kommer inte att tillåtas.
”Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin” och ” levande yoghurtkultur eller syrad mjölk förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner laktos”. Det är två av totalt 222 EU-godkända hälsopåståenden.Samtliga 222 hälsopåståenden har enligt EU-kommissionen tillräcklig vetenskaplig grund för att kunna säga att de har en viss betydelse för kroppens funktioner eller för viktkontroll. Majoriteten gäller vitaminer, mineraler, fettsyror, protein och specifika fiber.Livsmedelsverket i Sverige hoppas att listan ska bidra till att ingen framöver blir lurade av felaktiga påståenden om hälsopåverkan, står det i ett pressmeddelande.