Mikael Robertsson: Förundrad av matlandet Sverige
Har under mina år inom dagligvaruhandeln alltid förundrat mig över den tveeggade diskussion som alltid har förts om lägre priser och att samma mat samtidigt ska ha en hög kvalitet. En ekvation som inte går ihop.
Mikael Robertsson, konsult och f d miljöchef inom Coop.
av mat med hög kvalitet, och de behöver även ta ansvar för utvecklingen
då stora volymer hanteras genom dagligvaruhandeln.Producenter som väljer att
använda oförfalskade råvaror i sin korv måste få bra betalt utan
prutmån. Det kanske inte finns volymer som täcker hela landet eller ens
en region, men betalningen sänder en signal om viljan att kunna
saluföra produkter i större omfattning än i dag.Å andra sidan så behöver produkterna få fäste lokalt och därmed skapa en image som det går att bygga vidare på.För egen del tror
jag att vinnarna inom dagligvaruhandeln är de butiker som klarar att
sälja både det ”småiga” och det stora. Den som kan skapa en kundkrets
som attraheras av att butiken kan hålla detta sortiment blir stark.Landsbygdsministern
Eskil Erlandssons goda initiativ att skapa Matlandet Sverige har med
hjälp av god mat – gjord på bra råvaror och som är typiska för vårt
klimat – och med vår tradition av oförfalskat och naturligt en stor
möjlighet att lyckas.