Jag var faktiskt ganska anti-eko
Men till skillnad från nu, när hon driver Ekoweb, var hon tidigare skeptisk till ekologiskt jordbruk.– Jag var faktiskt ganska anti-eko. Jag kommer själv från ett konventionellt spannmålsjordbruk och växte upp i den andan. Bland konventionella jordbrukare som utbildats på 1960-talet finns fortfarande det största motståndet, man tycker att det här med ekojordbruk är flummigt, säger Cecilia Ryegård.Efter sju år med Ekoweb, med dagliga kontakter med bönder och livsmedelsproducenter, har Cecilia ändrat sig.– Självklart tar man till sig av fakta, alla argument. Jag köper så mycket ekologiskt jag någonsin kan. Ägg, kyckling och griskött köper jag alltid ekologiska, eller inte alls. Det är så stor skillnad på djuromsorgen.– Men det är viktigt att påpeka att Ekoweb är och alltid har varit opolitiskt. Jag står inte och tycker saker i mina föreläsningar eller texter, jag låter siffrorna tala för sig själva.Ekoweb har gått från LRF-projekt, till bidragsfinansierat företag och vidare till att stå på helt egna ben, som kommersiellt företag sedan ett par år. Familjeföretaget Agroidé äger det och Cecilia Ryegård leder verksamheten.Hur har omställningen gått?– Den var svår, men i dag ser jag mest fördelar. Det är väldigt skönt att ha Ekoweb i sin egen hand och inte behöva skriva en massa ansökningar om bidrag.Men det är en strid på kniven och det är upp till mig om det ska bli någon lön.Hur ser intresset för ekologiskt ut i dessa ekonomiskt oroliga tider?– Eko står sig bra och fortsätter att öka både värdemässigt och i volym. Många gånger tror jag att handeln rusar före och tror att intresset ska minska. Men det har det inte gjort, inte ens i USA där dippen har varit större.Varför?– Det är en fråga om värderingar. Har man väl tagit ställning är det svårt att gå tillbaka.Mötet Cecilia RyegårdAktuell: arrangerar marknadsseminarium och Ekogala i Stockholm den 26 januariFödd: 1974 i LidköpingBakgrund: jobbade med slaktplanering på Scan, innan hon gick över till EkowebBor: i LidköpingFamilj: man och två sönerFritidsintressen: rider egen häst och tävlar i dressyr, sjunger i Ladies CircleFavoritmat: svensk kokt hummer, naturellVill äta middag med: prins Charles. ”Han har ett stort engagemang i ekologiskt jordbruk, hela hans gods, Highgrove, är omställt. Han kan säkert bjuda fint också.”