Hallå...Ing-Marie Müller-Uri, på Skottorps Mejeri
– Det gick bra. Vi hade bjudit in presumtiva kunder så vi hade ett sjuttiotal personer här. Det var Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson som klippte bandet.Vad ska ni tillverka?– I huvudsak blir det hårdostar. Vi tar upp gamla sorter på nytt. Ett exempel är Ambrosia Fontina, som tillverkats på Vallberga mejeri, som låg alldeles i närheten, innan det lades ned för cirka 20 år sedan. Vi har fått väldigt god respons på den.Hur funkar det att driva mejeri på slott?– Mejeriet ligger i en separat byggnad som är ett stort gammalt stall i sten. Inuti är det inrett till ett modernt mejeri. Vi har fokuserat på att hantverket ska bevaras och vi har helt öppna ystkar som förr i världen. Vi har glasat in väggarna så att vi har fått en besöksgalleria där man kan titta på produktionen. Det är inte så vanligt nu för tiden. Vilka ser ni som era kunder?– Tanken är att osten ska säljas i speciella butiker som säljer delikatesser. Vi kommer också ha en gårdsbutik här som man kan köpa med sig ost ifrån.Ska ni leverera till de stora kedjorna i dagligvaruhandeln?– Vi kommer inte ha så stora volymer att vi kan täcka in en kedja men jag tror att vi kan sälja till Maxibutiker som har en egen disk för delikatesser. Vi vill att osten ska säljas över en disk.Camilla Myrsten