Det gäller att finna ostens kod
– Goda ostar är resultat av ett lagarbete, och vi har mycket skickliga medarbetare och duktiga ystare. Hemligheten med bra ost är att finna koden. När man gör ost använder man bakterier och de är som vilket kreatur som helst som behöver värme, mat, och rätt temperatur. När man kommit på att vad ”kusen” behöver så blir osten bra.– Min far och mina fem syskon är alla i åkeribranschen och alla trodde att jag skulle gå samma väg. När vi köpte gården för 18 år sedan tyckte nog alla att det verkade nästan löjligt.I dag är det annat ljud i get-skällan. Mejeriet och gårdsbutiken är Krokom kommuns största turistattraktion. Företaget omsätter cirka 18,5 miljoner och har 25 anställda. Trots de sämre tiderna har omsättningen ökat med en miljon kronor i år. Bland kunderna finns SAS, som köper sex ton ost per år. – De delar upp dem i små 20-gramsförpackningar. Det blir 300 000 småbitar, förklarar Tor Norrman.Trogna kunder är också medlemmar av kungafamiljen.– De är förtjusta i mina ostar, så därför vill jag bjuda dem på ostbricka för att få veta vilken som är deras favoritost. Kungens kockar har varit i Skärvången och ystat.– Hälften av all vår ost säljs i Stockholm. Stockholmarna får betala lite mer. Allra billigast är det i vår butik i Skärvången, men då måste man kosta på sig resan, säger Tor Norrman.Vilken är dina favoritost? – Omöjligt att välja egentligen, men det får nog bli rosalina.Hur ser du på matindustrin?– Storskalighet måste finnas. Så det är tur för mathantverket att industrin finns så att vi kan sälja dyrt, säger Tor Norrman och avfyrar en kluckande skrattsalva.– Men det är planeter mellan mathantverket och matindustrin. Framför allt stjäls det från mathantverket. I reklam kan det verka som om industrimat är hantverksmässigt framställd.Vad gör du om tio år?– Då är vision Skärvången förverkligad. Vi ska starta flera företag här i trakten och göra affärer med varandra. Ekonord, ett riskkapitalföretag, klev på direkt när vi presenterade idén. Lisbeth RaudenMötet Tor NorrmanAktuell: vd i Skärvångens bymejeri som fick fyra medaljer vid SM i mathantverkFödd: 1956 i ÖstersundBakgrund: undersköterska, de senaste 18 åren har ägnats åt djuruppfödning och mejeriFamilj: makeIntressen: getter och glesbygdsengagemangFavoritmat: gräddstuvad killingleverVill äta middag med: kungafamiljen och bjuda på ost från Skärvången