Ragnar Fransson: Ob-tiden är bekvämaste tiden att jobba
Stockholms livsmedelshandlareförening har under lång tid arbetat för en höjning av statusen för butiksarbetet.
Ragnar Fransson,
Vi får allt mer kvalificerade arbetsuppgifter i butikerna, och det är därför viktigt att vi är attraktiva som arbetsgivare för de duktigaste och mest entusiastiska framtida medarbetarna. En viktig del i detta är att aktivt medverka till kompetensutveckling, vilket vi bland annat gör genom att:l Årligen dela ut cirka 1,5 miljon kronor i utbildningsstipendier till medarbetare i våra medlemmars butiker.Förstärka kunskaperna hos personalen i färskvaruavdelningarna genom medlemskap i vår Färskvaruklubb. Ge unga butikschefs- och köpmannaaspiranter utbildning och tillgång till nätverk i vår Karriärklubb.Utöver detta investerar naturligtvis våra medlemsbutiker mycket stora resurser på internutbildning av sin personal via kedjeföretagens utbildningsverksamheter och genom egen butiksutbildning. Jag vågar nog påstå att handeln är en av de branscher som erbjuder de bästa karriärmöjligheterna baserat på arbetsvilja och engagemang.Detta är dock inte tillräckligt för att hamna på tio-i-topplistan för de mest attraktiva arbetsgivarna. Trevligt arbete med goda karriärmöjligheter måste också kombineras med möjlighet till en bra inkomstutveckling. Inom handeln finns det ett mycket begränsat utrymme för kostnadsökningar, vilket innebär att det är viktigt att man ägnar mycket tankeverksamhet åt hur man på bästa sätt använder de resurser som finns. Jag upplever att arbetsmarknadens parter oftast bara tänker i termer av ”mer/mindre av samma”. Inför den kommande avtalsrörelsen har Handels redan annonserat att man vill ha höjda ob-ersättningar, höjda ingångslöner, begränsningar av inhyrd personal och en ambition att så många som möjligt ska jobba heltid. Frågar man sig vad detta innebär för branschens och personalens utveckling?I dag får man ofta en bättre lön för att man plockar varor eller sitter i kassan på så kallad obekväm arbetstid än vad man får för att ha ett avdelnings- eller butiksansvar eller för att man har förbättrat sina kunskaper och bidragit med egna kreativa idéer. I dag värderas tio års butikserfarenhet inte speciellt mycket högre än en avbruten gymnasieutbildning – i vart fall inte om man följer avtalade löner. I dag upplevs anställningsreglerna så rigida att många tycker att det kortsiktigt är mer lönsamt att hyra in arbetskraft än att anställa.För många är ob-tiden den absolut bekvämaste tiden att arbeta. Världen består inte längre enbart av kärnfamiljer. Inte heller av ensamstående mammor för den delen. Om du nästa gång du helghandlar frågar tjejen eller killen i kassan vad de sysslar med annars, är det ganska troligt att du får veta att veckan ägnas åt universitetsstudier och att hon/han inte har en tanke på att jobba vidare i handeln efter examen. Det är dessa som är bland de bäst belönade av våra anställda och som ofta har dubbelt så hög timlön som våra trogna medarbetare som jobbar ordinarie tid. I avtalsrörelsen 2012 finns nu ett utmärkt tillfälle för parterna att analysera framtiden för handeln och vad den kräver av arbetsgivare och personal. Om jag förstått kvällstidningarna rätt kommer löneökningen att bli cirka 700 kronor per månad, och filandet på de sista örena borde inte behöva ta så lång tid. Ägna i stället lite tid åt de övergripande frågorna som är lika viktiga för personalen som för företagen. Vad kräver framtidens handel? Vad är det vi belönar? Vad säger det om vår attityd till kompetensen hos våra anställda/medlemmar?Ragnar Fransson, vd, Stockholms livsmedelshandlareförening.