23948sdkhjf

Hyfsad start trots dåliga odds

Senare i höst har Håkan Pettersson och hans fru Kicki ettårsjubileum för sin vagn med färsk fisk och färdiglagade rätter utanför Willysbutiken i Staffanstorp.

– Det här första året har gått över förväntan. Vi fick en hyfsad omsättning direkt och sedan har det rullat på. Ändå hade vi dåliga odds med den hiskliga vinter vi hade här i Skåne, säger han.Paret Eriksson är inga nybörjare på det här med fisk. Håkan Eriksson är fiskhandlare i femte generationen. Hans släkt har i decennier haft fiskförsäljning i saluhallen i Lund, där de också drev en liten restaurang av det pittoreska slaget.I samband med att saluhallen byggdes om och fick mer storslagna visioner valde Håkan Eriksson att hoppa av tåget, som han uttrycker det.Han är sedan länge bekant med Willyshandlaren Peter Holst i Staffanstorp. De diskuterade att ha fiskförsäljningen inne i butiken, men Håkan Eriksson tyckte att han han vann en del självständighet med en egen vagn utanför butiken och på den vägen är det.– Det är jag och min fru som arbetar i vagnen. Den har normala handelstider och är öppen tisdag till lördag. Fredagar är den i särklass största försäljningsdagen, då vill folk unna sig något extra och har lite mer tid att laga mat, antingen på kvällen eller på lördagen.– Förutom färsk fisk och skaldjur säljer vi mat som vi lagar i ett litet kök. Det är bland annat stekt sill med potatis, några varianter på fisksoppa och så olika röror som räkröra och skagenröra, berättar Håkan Eriksson.Han är nöjd med affärsläget som är trafikorienterat och dessutom är på väg att dra till sig fler butiker. I området är en mindre handelsplats under utveckling och Håkan Pettersson ser ljust på de framtida affärerna.Höst är tid för skaldjur, säljer ni bra av den varan?– Ja då, det går en hel del krabba, hummer, musslor och annat.Vilken är din favorit i fiskvagnen?– Jag är väldigt förtjust i plattfisk med sitt vita, fasta kött. Ta en piggvar på ett kilo, klipp av gälarna och lägg den hel i en smörad långpanna. Tillaga den i hundra grader i cirka en timme och servera med potatis och färskriven pepparrot – en suverän rätt tycker jag.Johan SedeniusMötetHåkan PetterssonAktuell: driver tillsammans med sin fru Kicki fiskvagnen utanför Willys i StaffanstorpFödd: i Lund 1961Bakgrund: fiskhandlare i femte generationen, har drivit butik på Mårtenstorget och i Saluhallen i LundBor: StaffanstorpFamilj: fru och tre vuxna barnFritid: mat, dryck, resor och utställningar med våra två hundar av rasen irländsk setterVill

äta middag med: Hans-Uno Bengtsson, Lundaprofilen Hans-Uno Bengtsson

som var docent i teoretisk fysik och gjorde många populärvetenskapliga

insatser ”han gick tyvärr bort för några år sedan, men det hade varit

oerhört stimulerande att få äta med honom, han hade en hjärna utöver

det vanliga

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063